Μια πολύ σημαντική συνέντευξη αναφορικά με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που ανανεώνει και αλλάζει σημαντικά την σχέση ιατρού – ασθενούς, τις νέες δεξιότητες των επαγγελματιών Υγείας αλλά και το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (Regulation on Health Technology Assessment  - HTA 2021/2282), παραχώρησε στο iatronet.gr η Δικηγόρος LL.M. Υγείας, Φαρμάκου, Τροφίμου και Ιατρικού Αναλωσίμου, κ.  Ιωάννα Μιχαλοπούλου, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Michalopoulou & Associates. 

Η Κ. Μιχαλοπούλου μετέφερε τις εμπειρίες της  από το συνέδριο "World Life Sciences Conference" του IBA που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Παρίσι, και στο οποίο παρευρέθηκαν επαγγελματίες βιοεπιστημών από την κυβέρνηση, τη βιομηχανία και την ιδιωτικό τομέα για να συζητήσουν βασικά ζητήματα που επηρεάζουν τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα προϊόντα βιοτεχνολογίας, τις ιατρικές συσκευές και τις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαλοπούλου ετησίως όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία, από την Τεχνητή Νοημοσύνη σώζονται χιλιάδες ζωές, ενώ οι επαγγελματίες υγείας αποκτούν νέες δεξιότητες.

Ο  Κανονισμός ΗΤΑ 2021/2282 θα βελτιώσει  τη γρήγορη διαθεσιμότητα καινοτόμων θεραπειών μέσω ακριβόχρονων και κλινικά αποδεδειγμένων αποφάσεων, τη διασφάλιση ισχυρών κριτηρίων ποιότητας ΗΤΑ στην Ευρώπη, την αύξηση της επιχειρηματικής πρόβλεψης με πιο συναφείς προϋποθέσεις κλινικής αξιολόγησης, και τη μείωση πολλαπλών αξιολογήσεων Επιτροπών ΗΤΑ και αποκλίσεών τους σε EU επίπεδο.

Η Κ. Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε, σε ότι αφορά την τιμολόγηση και το υψηλό κόστος των φαρμάκων, στην πρόταση της EFPIA για θεσμοθέτηση κλιμακωτής τιμολόγησης ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των Ευρωπαϊκών Χωρών, που στοχεύει στην μεγαλύτερη προσβασιμότητα ασθενών σε γονιδιακές θεραπείες προς όλους και κυρίως, αυτών που προέρχονται από χώρες του Νότου.

Τέλος, αναφέρθηκε επισταμένως στην δυναμική της βιομηχανίας του Φαρμάκου και στο κατά πόσο αυτή έχει ξεκινήσει να επενδύει σε εταιρείες βιοτεχνολογίας ή φαρμακευτικής ανάπτυξης πρώιμων σταδίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!