Το Qigong ανήκει στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Χρησιμοποιήθηκε για την αποκατάσταση της υγείας για χιλιάδες χρόνια, αν και επίσημα δεν ονομαζόταν "τσιγκόνγκ" μέχρι τη δεκαετία του 1950. Πρόκειται μια πρακτική που συνδυάζει σώμα και πνεύμα, μέσα από στάσεις και συντονισμένες αναπνοές.

Ο όρος " Qigong " αποτελείται από δύο λέξεις ή έννοιες. Υπάρχει το "τσι", που σημαίνει "ζωτική ενέργεια" και το "γκονγκ", που μεταφράζεται ως "δεξιότητα που καλλιεργείται μέσω σταθερής εξάσκησης". Μέσω απλών στάσεων και μοτίβων βαθιάς αναπνοής, πιστεύεται ότι το Qigong προάγει μια καλύτερη ροή του τσι. Με τη βελτιωμένη ροή τσι μπορεί να υπάρξει καλύτερη υγεία συνολικά.

Αυτά είναι μερικά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία και την ευεξία:

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ορισμένες συνήθειες, όπως η καθιστική ζωή και το χρόνιο στρες, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης, οδηγώντας σε υπέρταση με την πάροδο του χρόνου. Το Qigong μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση, σύμφωνα με έρευνες, και πάντα ως συμπληρωματική θεραπεία.

Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη

Επειδή το Qigong περιλαμβάνει επιβράδυνση των σκέψεων και είναι μιας μορφής διαλογισμός, μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σας υγεία συνολικά. Πιστεύεται ότι η πιο έγκυρη εξήγηση για αυτές τις ιδιότητες του Qigong είναι η ικανότητά του να ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και να κλείνει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Όταν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ζει σε υπερένταση, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει υψηλότερα επίπεδα κυτοκινών (πρωτεΐνες που προάγουν τη φλεγμονή), οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Ανακουφίζει από τον χρόνιο πόνο

Όταν πονάμε συνεχώς, πολλοί από εμάς σφίγγουμε ενστικτωδώς και περιορίζουμε τις κινήσεις μας - είναι ο τρόπος που έχει το σώμα για να μας προστατεύει από περαιτέρω ενόχληση. Όταν συμβαίνει αυτό, η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή που έχει τραυματιστεί μειώνεται, κάτι που στη συνέχεια την κάνει να πονάει περισσότερο και επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης. Το Qigong και οι στάσεις του είναι χαμηλής έντασης, άρα βοηθούν στην εισαγωγή απαλών κινήσεων σε σφιχτούς, πονεμένους μυς και αρθρώσεις.

Βελτιώνει την ευημερία σε άτομα με καρκίνο

Τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο συχνά στρέφονται σε συμπληρωματικές θεραπείες για να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν το άγχος αλλά και τη σωματική κούραση. Η έρευνα δείχνει ότι το Qigong μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έκαναν Qigong δύο φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες ανέφεραν μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής από τους ασθενείς που έλαβαν μόνο συμβατική ιατρική φροντίδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα