Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science, αποκάλυψε μοναδική μορφή κυτταρικής επικοινωνίας που ελέγχει την επιδιόρθωση μυών.

Σε μυς με βλάβη, βλαστικά κύτταρα πρέπει να συνεργαστούν με κύτταρα του ανοσοποιητικού για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιδιόρθωσης.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο πώς αυτά τα κύτταρα συντονίζονται για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική απομάκρυνση του νεκρού ιστού πριν δημιουργηθούν νέες μυϊκές ίνες.

Τώρα, επιστήμονες έδειξαν ότι το υαλουρονικό οξύ είναι σημαντικό μόριο που διευθύνει αυτή την αλληλεπίδραση.

Ο Dr. Dilworth, του Ottawa Hospital χαρακτήρισε το υαλουρονικό οξύ ως κύριο συστατικό για το εσωτερικό ρολόι συναγερμού που λέει στα βλαστικά κύτταρα των μυών πότε να ξυπνήσουν.

Όταν συμβεί μυϊκή βλάβη, τα βλαστικά κύτταρα αρχίζουν να παράγουν και να επικαλύπτονται με υαλουρονικό οξύ. Οταν η επικάλυψη γίνει αρκετά παχιά, μπλοκάρει το σήμα ύπνου από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και προκαλεί το ξύπνημα των μυϊκών βλαστικών κυττάρων.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ιστούς ποντικών και ανθρώπων, επίσης ανακάλυψαν πώς τα βλαστικά κύτταρα των μυών ελέγχουν την παραγωγή υαλουρονικού οξέος χρησιμοποιώντας επιγενετικά σημάδια στο γονίδιο Has2.

Ο Dr. Kiran Nakka, δήλωσε ότι το γήρας συνδέεται με χρόνια φλεγμονή, μυϊκή αδυναμία και μειωμένη ικανότητα των βλαστικών κυττάρων των μυών να ξυπνούν και να επιδιορθώνουν τη βλάβη.

Πρόσθεσε ότι αν μπορούσε να βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί η παραγωγή του υαλουρονικού οξέος στα βλαστικά κύτταρα μυών ηλικιωμένων, αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στη μυϊκή επιδιόρθωση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αναγεννητική επίδραση του υαλουρονικού οξέος φαίνεται να εξαρτάται από την παραγωγή του από βλαστικά κύτταρα μυών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων