Είναι μύθος αν νομίζετε πως η ευλυγισία είναι κάτι που είτε έχουμε, είτε όχι. Είναι ένα ταλέντο που δουλεύεται, και μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στην γενικότερη υγεία μας, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Όπως είναι λογικό, το σώμα μας γίνεται λιγότερο ευλύγιστο με την πάροδο του χρόνου, η ενασχόληση όμως με την άσκηση, όπως και οι κατάλληλες κινήσεις, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιστρέψουμε αυτό το συγκεκριμένο σημάδι του χρόνου.

 Και βρήκαμε μερικές από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε και στο σπίτι για να βελτιώσετε την ευλυγισία σας. Μερικές βασικές οδηγίες, αρχικά:

  • Προσπαθήστε να κάνετε ένα πρόγραμμα με τις ασκήσεις που σας αρέσουν, τρεις φορές την εβδομάδα, για 10 με 15 λεπτά.
  • Κρατήστε την κάθε διάταση για 15 με 30 δευτερόλεπτα.

Καθιστές ασκήσεις αναπνοής

Καθίστε οκλαδόν στο πάτωμα. Εισπνεύστε και φέρτε αργά τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι. Στην εκπνοή, επιστρέψτε τα αργά στην αρχική τους θέση.

Καθιστές διατάσεις στο πλάι

Καθίστε οκλαδόν στο πάτωμα. Στην εισπνοή, σηκώστε το αριστερό σας χέρι πάνω από το κεφάλι και απλώστε το προς τα δεξιά, όσο μπορείτε. Στην εκπνοή, επιστρέφετε στην αρχική θέση αργά. Επαναλαμβάνετε με το άλλο χέρι.

Ξαπλωτή στροφή

Ξαπλώστε ανάσκελα. Τεντώστε τα πόδια. Στρίψτε το κάτω μέρος του σώματος, και φέρτε το αριστερό σας γόνατο στο πάτωμα, δίπλα στα πλευρά σας. Οι ώμοι δεν πρέπει να σηκώνονται από το πάτωμα. Επιστρέψτε στην αρχική θέση, και επαναλάβετε με το άλλο πόδι. Στις εκπνοές, μπορείτε πιο εύκολα να εντείνετε την διάταση φυσικά.

Κάμψη προς τα εμπρός

Από τις πιο κλασικές και απλές διατάσεις. Σταθείτε όρθιοι, με τα πόδια κλειστά. Σκύψτε προς τα εμπρός, φέρνοντας το κεφάλι κοντά στα γόνατα, και τα χέρια προς το πάτωμα. Μην "κλειδώνετε" τα γόνατά σας, αλλά αν χρειαστεί, λυγίστε τα ελαφρώς.

Διατάσεις ποδιών ξαπλωτές

Ξαπλώστε ανάσκελα, και τοποθετήστε το ένα σας πόδι πάνω από το άλλο γόνατο, σαν να κάθεστε σταυροπόδι. Τραβήξτε απαλά το πίσω πόδι προς τα εσάς. Επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

Διατάσεις αυχένα

Επειδή συνέχεια τις ξεχνάμε, αλλά είναι πολύ σημαντικές. Πιάστε απαλά την κορυφή του κεφαλιού με το δεξί σας χέρι και "τραβήξτε" απαλά το κεφάλι προς τα δεξιά. Επαναλάβετε από τα αριστερά. Τέλειο ειδικά για όσους δουλεύουν σε γραφείο.

Όρθιες εκτάσεις ποδιών

Σταθείτε όρθιοι, ενώ στηρίζεστε σε έναν τοίχο ή μια καρέκλα. Ξεκινήστε να τεντώνετε το ένα σας πόδι εμπρός και πίσω, προσπαθώντας να το φτάσετε όσο πιο ψηλά γίνεται. Επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

Ανάποδες προβολές με στροφή

Κάντε την κλασική άσκηση της προβολής, αλλά ανάποδα: Δηλαδή, κάντε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, όσο το μπροστινό σας πόδι παραμένει σταθερό. Όσο κάνετε αυτό, στρίψτε τον κορμό σας αριστερά ή δεξιά. Επαναλάβετε για κάθε πόδι και κάθε πλευρά.

Γόνατα στον αέρα

Στο ίδιο σημείο, όπως στέκεστε, "κλωτσήστε" το αριστερό σας γόνατα ψηλά, και μετά το δεξί. Επαναλάβετε για 10-12 φορές.

Βαθιά καθίσματα

Τέλος, το βαθύ κάθισμα είναι από τις πιο σημαντικές ασκήσεις για την ισορροπία μας, καθώς δυναμώνει πολύ τα πόδια. Με την πλάτη ίσια, κάντε ένα βαθύ κάθισμα, σαν να προσπαθείτε να κάτσετε σε μια χαμηλή καρέκλα. Επιστρέψτε αργά στην όρθια στάση σας και επαναλάβετε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης