Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την αντίληψη και την ψυχική υγεία αλλά δεν επηρεάζουν το ίδιο όλα τα είδη και οι εντάσεις της.

Η επίδραση της άσκησης είναι πολύ πιο λεπτή καθώς συγκεκριμένες εντάσεις άσκησης σε μακρά περίοδο συνδέονται με διαφορετικές πτυχές μνήμης και ψυχικής υγείας, αναφέρει νέα έρευνα του Dartmouth.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports και δίνουν στοιχεία για το πώς η άσκηση θα γίνει βέλτιστη.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 113 χρήστες Fitbit να κάνουν τεστ μνήμης, να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την ψυχική τους υγεία και να δώσουν στοιχεία για τη φόρμα τους από τον προηγούμενο χρόνο.

Άνθρωποι που έτειναν να ασκούνται με χαμηλή ένταση είχαν καλύτερη επίδοση σε ορισμένες εργασίες μνήμης ενώ όσοι ασκούνταν σε υψηλές είχαν καλύτερη σε άλλες εργασίες μνήμης.

Συμμετέχοντες που ήταν πιο έντονα ενεργοί, επίσης ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα στρες, ενώ άνθρωπο που ασκούνταν τακτικά με χαμηλότερη ένταση είχαν χαμηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.

Τα 4 είδη εργασιών μνήμης της έρευνας σχεδιάστηκαν για να εξετάσουν διαφορετικές πλευρές των ικανοτήτων σε διαφορετικούς χρόνους.

Συμμετέχοντες που ήταν πιο ενεργοί τον προηγούμενο χρόνο έτειναν να έχουν καλύτερη μνήμη γενικά, αλλά οι συγκεκριμένες περιοχές βελτίωσης εξαρτιόνταν από το είδος της άσκησης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμμετέχοντες που συχνά ασκούνταν με μέτρια ένταση έτειναν να έχουν καλύτερη επίδοση σε εργασίες επεισοδιακής μνήμης ενώ συμμετέχοντες που συχνά ασκούνταν με μεγάλη ένταση ήταν καλύτεροι σε εργασίες χωρικής μνήμης.

Οσοι έκαναν καθιστική ζωή έτειναν να έχουν χειρότερη επίδοση σε εργασίες χωρικής μνήμης.

Οι ερευνητές επίσης εντόπισαν σχέσεις μεταξύ ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων και επίδοσης της μνήμης.

Συμμετέχοντες που ανέφεραν άγχος και κατάθλιψη έτειναν να έχουν καλύτερη επίδοση σε εργασίες χωρικής και συνειρμικής μνήμης ενώ όσοι ανέφεραν διπολική διαταραχή έτειναν να έχουν καλύτερη μνήμη σε εργασίες επεισοδιακής μνήμης.

Συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα στρες έτειναν να έχουν χειρότερη επίδοση σε εργασίες συνειρμική μνήμης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα