Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα:  Το μεγαλύτερο παιδιατρικό Νοσοκομείο της χώρας Παίδων «Αγ. Σοφία» αναστέλλει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων 

 
 
Στις 29 Αυγούστου, η προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία», ενημέρωσε την διοίκηση του νοσοκομείου ότι εξαιτίας της έλλειψης ιατρών αναισθησιολόγων, αναστέλλονται από 5/9/2022 όλα τα τακτικά περιστατικά της λίστας χειρουργείου και θα εξυπηρετούνται μόνο ασθενείς των ογκολογικών τμημάτων, των νεογνολογικών κλινικών και άλλων εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών.

Το γεγονός αυτό δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήδη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» ενημέρωσε από το Ιούνιο του 2021 την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το ζήτημα της στελέχωσης του  αναισθησιολογικού τμήματος. Ενώ για τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στον χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εφιστούσε την προσοχή στη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ από τα μέσα του προηγούμενου Ιουλίου.

Οι ελλείψεις σε ιατρούς αναισθησιολόγους, εξαιτίας αποχωρήσεων και μη έγκαιρων αναπληρώσεων (από τις 17 προβλεπόμενες θέσεις αναισθησιολόγων αυτή τη στιγμή καλύπτονται μόνο οκτώ) αλλά και η απουσία ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις, έχουν οδηγήσει σε ματαίωση ή επ΄ αόριστον αναβολή όλων των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων για το σύνολο των μονάδων στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, παρέχοντας σχεδόν αποκλειστικά επείγουσες χειρουργικές υπηρεσίες, γεγονός που  εγκυμονεί κινδύνους για παιδιά με σοβαρά και χρόνια νοσήματα.

Ερωτάται ο Υπουργός
 

Σε τι ενέργειες έχει προβεί η διοίκηση του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στη λειτουργία των χειρουργικού τομέα;
 
Πώς σκοπεύετε να λύσετε άμεσα αυτή τη σοβαρή κατάσταση, πριν υπάρξουν επιπλέον δυσάρεστες εξελίξεις;

 
Ο ερωτών Βουλευτής
 
Κρίτων Αρσένης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό