Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια επιθυμούν να διεξαγάγουν χωριστές διαβουλεύσεις σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων, καθώς και των πανεπιστημιακών κλινικών και των μονάδων περίθαλψης το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Αυτό προκύπτει από μια πρόταση ψηφίσματος που αφορά τις συζητήσεις μεταξύ του Ομοσπονδιακού Καγκελάριου, Olaf Scholz, και των αρχηγών κυβερνήσεων των ομόσπονδων κρατιδίων.

Όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, υπάρχει συμφωνία ότι η ανάγκη για περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης και πιθανές μειώσεις φόρων θα εξαρτηθεί από το χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα των μειώσεων στις τιμές της ενέργειας. Ειδικότερα, θα πρέπει να εξεταστεί εάν και κατά πόσον οι στοχευμένες οικονομικές ενισχύσεις και οι κανονισμοί για τις δυσχέρειες είναι αναγκαίο να έχουν και αναδρομική ισχύ. 

Κατά συνέπεια, οι προβληματισμοί αυτοί αφορούν τα νοσοκομεία καθώς και τις πανεπιστημιακές κλινικές και τις εγκαταστάσεις περίθαλψης, τις κοινωνικές υποδομές, τη βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη βιοτεχνία και το λιανικό εμπόριο, - τους δημοτικούς προμηθευτές ενέργειας (προστατευτική ασπίδα για τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας), τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τον αθλητισμό. Tα ιατρεία δεν αναφέρονται.

Τα νοσοκομεία πάντως φοβούνται ότι θα παραμεληθούν στο ομοσπονδιακό και πολιτειακό πακέτο ανακούφισης.

Η Γερμανική Ένωση Νοσοκομείων (DKG) προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες ότι οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις χρειάζονται άμεση υποστήριξη. Σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία δεν θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μέρος των αυξήσεων του κόστους με την αύξηση των τιμών. 

Να σημειωθεί εδώ ότι η  Γερμανική Ομοσπονδία Νοσοκομείων είχε  αντιδράσει στο παρόν σχέδιο ψηφίσματος της Καγκελαρίας, το οποίο προοριζόταν να προετοιμάσει τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των τοπικών πρωθυπουργών με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο.

"Ενώ ο γύρος των πρωθυπουργών την περασμένη εβδομάδα ασχολήθηκε ρητά με τη βοήθεια για τα νοσοκομεία στο ψήφισμά τους, δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για τα νοσοκομεία στο σχέδιο ψηφίσματος από την 1η Οκτωβρίου. Έχουμε την εντύπωση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι τα νοσοκομεία και άλλες εταιρείες με το πακέτο βοήθειας των 200 δισεκατομμυρίων. Αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει.

Ενώ οι άλλες εταιρείες μπορούν τουλάχιστον να αντισταθμίσουν μέρος των αυξήσεων του κόστους αυξάνοντας τις τιμές, αυτό είναι αδύνατο να γίνει στα νοσοκομεία. Ούτε μπορούμε να σταματήσουμε προσωρινά τις δραστηριότητές μας ή να μειώσουμε τις θερμοκρασίες για να εξοικονομήσουμε κόστος.

Συνεπώς, τα νοσοκομεία χρειάζονται επειγόντως μια συγκεκριμένη υπόσχεση βοήθειας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων στην επικείμενη διάσκεψη του καγκελαρίου με τους τοπικούς πρωθυπουργούς στις 4 Οκτωβρίου.

Διαφορετικά, όταν τα επιδόματα Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθούν στα νοσοκομεία τον Νοέμβριο, τα φώτα θα μπορούσαν να σβήσουν πολύ σύντομα σε ορισμένα νοσοκομεία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δ.Σ της Γερμανικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων, Dr. Gerald Gaß.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά ομόφυλων γονέων: Ανάπτυξη, στίγμα, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα
Προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
Στέφανος Κασσελάκης: Ζητώ την αποπομπή Βαρτζόπουλου