Ηλικιωμένοι που κοιμούνται 5 ή λιγότερες ώρες το βράδυ ενδεχομένως αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης 2 ή περισσότερων χρόνιων νόσων, όπως καρδιοπάθεια, καρκίνο ή διαβήτη σε σύγκριση με όσους κοιμούνται περισσότερο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine, και παρακολούθησε την επίδραση της διάρκειας ύπνου στην υγεία περισσότερων των 7.000 αντρών και γυναικών στις ηλικίες 50, 60 και 70.

Αυτό έγινε με παρακολούθηση 25 ετών, ανθρώπων στην έρευνα Whitehall II.

Οι ερευνητές με επικεφαλής το University College London, ανακάλυψαν ότι το να κοιμάται κάποιος 5 ώρες ή λιγότερο στις ηλικίες των 50, 60 και 70 συνδεόταν με 30% έως 40% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων νόσων έναντι ανθρώπων που κοιμόνταν έως 7 ώρες.

Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν τη σχέση μεταξύ διαρκείας ύπνου και θνησιμότητας. Ανακάλυψαν ότι οι ύπνος που διαρκούσε 5 ή λιγότερες ώρες στην ηλικία των 50 συνδεόταν με 25% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, τα 25 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η μικρή διάρκεια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων νόσων, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνοι θανάτου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης αν το να κοιμάται κάποιος 9 ή περισσότερες ώρες επηρέαζε το αποτέλεσμα στην υγεία αλλά δεν ανακάλυψαν σαφή σχέση μεταξύ αυτής της διάρκειας και της εμφάνισης χρόνιων νόσων σε ανθρώπους στην ηλικία των 50.

Όμως, για όσους ήδη διαγνώστηκαν με χρόνια πάθηση, ο πολύς ύπνος συνδεόταν με 35% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άλλης νόσου.

 

Πηγές:
PLOS Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας