Ερευνητές του Tokyo Medical and Dental University ανέπτυξαν φάρμακο που μιμείται τα οφέλη της άσκησης στα οστά και στους μυες ποντικών.

Η άσκηση στηρίζει την υγεία των οστών και των μυών. Η κινητική ευαισθησία που επηρεάζει ανθρώπους που δεν μπορούν να ασκηθούν προκαλεί εξασθένηση μυών και οστών. Πρόσφατα, Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο που παράγει αποτελέσματα που μοιάζουν με αυτά της άσκησης και είναι πιθανό να συμβάλλει  στην αντιμετώπιση της κινητικής ευαισθησίας.

Η θεραπευτική άσκηση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε κλινικό περιστατικό. Όταν οι ασθενείς έχουν άνοια, εγκεφαλική, αγγειακή νόσο ή είναι κατάκοιτοι, θεραπεία με φάρμακα μπορεί να είναι βοηθητική για τη σαρκοπενία και την οστεοπόρωση. Όμως, δεν υπάρχει ένα φάρμακο που να στοχεύει ταυτόχρονα και τους 2 ιστούς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέο σύστημα φαρμακευτικής παρακολούθησης σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Bone Research, για να εντοπίσουν ουσία που μιμείται τις αλλαγές στους μυς και στα οστά που προκύπτουν από την άσκηση.

Ανακάλυψαν το φάρμακο  LAMZ, το οποίο έχει την ικανότητα να διεγείρει την ανάπτυξη οστεοβλαστών που δημιουργούν οστά και μυϊκά κύτταρα καταστέλλοντας τη δημιουργία οστεοκλαστών.

Το φάρμακο μεταδόθηκε με επιτυχία στο κυκλοφορικό ποντικών όταν χορηγήθηκε από το στόμα, χωρίς εμφανείς παρενέργειες. Οι ποντικοί εμφάνισαν μεγαλύτερο εύρος μυικών ινών, μεγαλύτερη μέγιστη μυϊκή ισχύ και υψηλότερο ρυθμό δημιουργίας οστών.

Παρατηρήθηκε επίσης, ότι το LAMZ μιμείται οδούς ασβεστίου και σηματοδότησης PGC-1α. Αυτές οι οδοί ενεργοποιούνται στην άσκηση και διεγείρουν την έκφραση μορίων που εμπλέκονται με τη διατήρηση των οστών και των μυών.

To LAMZ χορηγήθηκε σε πειραματόζωα με σαρκοπενία και οστεοπόρωση και βελτιώθηκαν οι μυς και τα οστά ποντικών με κινητική αδυναμία.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το LAMZ είναι πιθανή θεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση κινητικής αδυναμίας, μιμούμενο την άσκηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό