Το να αποφασίσετε ότι θέλετε να ξεκινήσετε το τρέξιμο είναι μια πολύ καλή απόφαση. Τα οφέλη αυτής της τόσο απλής μορφής γυμναστικής είναι τεράστια, για το σώμα, την καρδιά αλλά και για το μυαλό μας. Αλλά προτού βγείτε για το πρώτο σας τρέξιμο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους παπούτσια θα χρειαστείτε, καθώς το λάθος παπούτσι μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα που θα σας κάνουν να σκεφτείτε ότι δεν άξιζε ο κόπος.

Πώς πρέπει να κάθονται στο πόδι τα παπούτσια για τρέξιμο;

Χώρος

Επειδή τα πόδια μπορεί να πρήζονται καθώς τρέχετε, χρειάζεστε παπούτσια που να είναι σχετικά ευρύχωρα. Θα πρέπει να ανεβείτε μισό με ένα νούμερο πιο πάνω από τα κανονικά παπούτσια σας. Αυτό μπορεί επίσης να μειώσει τις φουσκάλες και την πιθανότητα τραυματισμού. Προσπαθήστε να υπάρχει αρκετό κενό ανάμεσα στην άκρη του παπουτσιού και εκεί που τελειώνουν τα δάχτυλα των ποδιών σας, τόσο όσο να μπορείτε άνετα να πιέσετε το σημείο με τον αντίχειρά σας.

Άνεση

Η άνεση είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Δοκιμάστε τα παπούτσια σας και περπατήστε πριν τα αγοράσετε. Ή, ακόμα καλύτερα, αν υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε ένα σύντομο "test drive" τρέχοντας λίγο αν έχει αρκετό χώρο το μαγαζί. Το να νιώθετε άνετα το πώς "κάθονται" τα παπούτσια είναι το άλφα και το ωμέγα, καθώς το λάθος παπούτσι μπορεί να προκαλεί πόνο ή να ενοχλεί όσο προσπαθούμε να κάνουμε γυμναστική.

Κίνηση

Ελέγξτε την κίνηση του παπουτσιού προτού το αγοράσετε, προφανώς, αλλά μην κρατηθείτε πολύ από την ιδέα ότι το παπούτσι θα "σπάσει" και θα γίνει πιο βολικό στην κίνηση όσο περισσότερο το φοράτε. Το σωστό παπούτσι πρέπει να παρέχει εύρος κίνησης από την αρχή, αλλιώς απλώς θα καταπονείτε τα πόδια σας μέχρι να φθαρούν λίγο και να γίνουν πιο βολικά.

Σε τι έδαφος θα τρέχετε;

Η επιφάνεια στην οποία τρέχετε κάνει τη διαφορά στο είδος των παπουτσιών που πρέπει να αγοράσετε. Τα διαφορετικά εδάφη απαιτούν διαφορετικές ποσότητες αντικραδασμικής προστασίας. Για τρέξιμο στον δρόμο —όπως άσφαλτος, πεζοδρόμια και διάδρομος— μπορείτε να βρείτε διάφορα επίπεδα αντικραδασμικής προστασίας και σταθερότητας στα παπούτσια. Οι πιο μαλακές ενδιάμεσες σόλες μπορούν να μειώσουν τη δύναμη της πρόσκρουσης όταν χτυπάτε στο έδαφος, ενώ οι παχύτερες σόλες επιτρέπουν μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών όταν τα πόδια σας χτυπούν στο έδαφος. Τα παπούτσια για ανώμαλο έδαφος προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα και μπορεί να έχουν και επιπλέον ενίσχυση για να προστατεύσουν το πέλμα από αιχμηρές πέτρες.

Για τι είδους τρέξιμο μιλάμε;

Διαφορετικά παπούτσια θα χρειαστείτε αν ξεκινάτε χαλαρό τρέξιμο 3-4 φορές την εβδομάδα, και άλλα αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε να προετοιμάζεστε για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Σε κάθε περίπτωση, και για τους μη ανταγωνιστικούς δρομείς, τα παπούτσια θα θέλουν τακτικά άλλαγμα λόγω της φθοράς, αλλά για άτομα που σκοπεύουν να ξεκινήσουν προπόνηση για κάποιο αγώνισμα, ένα πιο ελαφρύ παπούτσι που να στοχεύει στην ταχύτητα ίσως να είναι καλύτερο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα