Το να έχουμε καλές συνήθειες υγιεινής μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε καλύτερα μέσα στην ημέρα. Η καλή υγιεινή όμως είναι και μέρος της καλής υγείας, και αν παραλείψουμε πολλές από τις καλές μας συνήθειες, μάλλον θα δούμε προβλήματα να εμφανίζονται. Ας πάρουμε τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά.

Τι γίνεται αν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Το οδοντικό νήμα είναι μεν απαραίτητο, αλλά πολλοί το παραλείπουν. Κάποια άτομα όμως μπορεί να παραλείπουν εντελώς και το βούρτσισμα, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και αιμορραγία στα ούλα, καθώς και κακοσμία στην αναπνοή. Όσο μαζεύονται τα μικρόβια στα δόντια, δημιουργούν πλάκα, η οποία μπορεί να φέρει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.

Δεν κάνουμε συχνά ντους

Πέρα από το προφανές (θα μυρίζουμε), αυξάνουμε πολύ τις πιθανότητες για εξανθήματα, ακμή αλλά και μολύνσεις από βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματος, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται ταχύτατα.

Δεν αφαιρούμε το μακιγιάζ πριν τον ύπνο

Αυτό μπορεί να βουλώσει τους πόρους της περιοχής, οδηγώντας σε σπυράκια, αλλά και αλλαγές στο χρώμα του δέρματος σε σημεία, λόγω διαφορετικού ρυθμού ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος.

Δεν πλένουμε συχνά σεντόνια και μαξιλαροθήκες

Βακτήρια, μύκητες και ακάρεα δημιουργούν ένα βασίλειο στα άπλυτα σεντόνια, αυξάνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων. Φροντίστε να τα αλλάζετε κάθε εβδομάδα.

Δεν αφαιρούμε τους φακούς επαφής

Το να αφήνουμε τους φακούς στα μάτια μας για ημέρες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις. Ορισμένοι γιατροί εξισώσουν αυτή την συνήθεια με το να μην αλλάζουμε εσώρουχο. Και, μιας που το έφερε η κουβέντα...

...Δεν πλένουμε τα εσώρουχα και τα σουτιέν τακτικά

Μυκητιάσεις που περιμένουν να συμβούν. Ανάλογα με τη σοβαρότητα και πόσο καιρό θα τις αφήσουμε χωρίς θεραπεία, μπορούν να έχουν ιδιαίτερα άσχημες επιπλοκές. Το να μην αλλάζουμε σουτιέν, επίσης, μπορεί να προκαλέσει ακμή και εξανθήματα.

Μοιραζόμαστε ξυραφάκια ή και οδοντόβουρτσα

Τεράστια λάθη, μιας και είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μοιραστούμε και μικρόβια. Ειδικά στην περίπτωση των ξυραφιών, είναι πάρα πολύ εύκολο να μεταδοθούν δερματικές παθήσεις.

Κρατάμε την ίδια πετσέτα για πολύ καιρό

Είναι κάτι που πολλοί κάνουν, αλλά η πετσέτα του μπάνιου πρέπει να μπαίνει στο πλυντήριο μετά από 3-4 χρήσεις το πολύ. Για να το κάνουμε ακόμα χειρότερο, η πετσέτα του γυμναστηρίου κανονικά πρέπει να πλένεται μετά από κάθε προπόνηση.

Είμαστε ξυπόλητοι σε δημόσια ντους

Όπως στο γυμναστήριο, για παράδειγμα. Είναι πολύ εύκολος τρόπος να κολλήσουμε κάποιον μύκητα στα πόδια που μετά θα μας κάνει την ζωή δύσκολη. Μερικές από αυτές τις μολύνσεις μπορούν να γίνουν πολύ δύσκολες στην αντιμετώπιση, και να έχουν άσχημες επιπτώσεις.

Δεν λουζόμαστε καθόλου συχνά

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το καθημερινό λούσιμο μπορεί να βλάψει τα μαλλιά μας. Το να μην λουζόμαστε ποτέ, όμως, θα έχει ακόμα χειρότερες επιπτώσεις. Βακτήρια θα αρχίσουν να συσσωρεύονται στο δέρμα του κεφαλιού και θα μπλοκάρουν τους πόρους, αυξάνοντας τη λιπαρότητα. Που με την σειρά της, εκτός του αισθητικού κομματιού, αυξάνει τις πιθανότητες πιτυρίδας.

Δεν πετάμε ποτέ το σφουγγάρι για τα πιάτα

Αυτά τα σφουγγάρια δεν πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς μαζεύουν τεράστιες ποσότητες μικροβίων. Φροντίστε να αλλάζετε σφουγγάρι κάθε δύο εβδομάδες για να αποφύγετε την μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών στα καθαρά σας πιάτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ