Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη Γερμανία παραπαίει. Υπάρχουν προβλήματα με την προστασία των δεδομένων, ιδίως με τα κανάλια εξαργύρωσης και την καταχώρηση των ασθενών στο νέο σύστημα συνταγογράφησης.

Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν προχωρά για πολλούς και διάφορους λόγους.

Εκτός από την έλλειψη κινήτρων εκ μέρους των γιατρών, τα τεχνικά προβλήματα και οι συζητήσεις για την προστασία των δεδομένων σημαίνουν ότι, από την άποψη του ασθενούς, δεν υπάρχει ακόμη καμία πειστική (ψηφιακή) λύση για την ηλεκτρονική συνταγή - εκτός από την παραλλαγή της εκτύπωσης των κωδικών της ηλεκτρονικής συνταγής σε χαρτί.

Όσον αφορά τα τεχνικά εμπόδια, υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τους τρόπους εξαργύρωσης της ηλεκτρονικής συνταγής.

Yπάρχει, τέλος, μια υπερβολικά πολύπλοκη διαδικασία εγγραφής και ταυτοποίησης που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής από τους ασθενείς.

Στην γειτονική εντούτοις χώρα, την Αυστρία, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι διαθέσιμη σε εθνικό επίπεδο από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Οι γιατροί αποθηκεύουν τις συνταγές σε έναν κεντρικό διακομιστή. Εισάγοντας την ηλεκτρονική κάρτα, οι ασθενείς μπορούν να δώσουν εντολή στο φαρμακείο να παραδώσει τις συνταγές.

Οι ασθενείς μπορούν επίσης να παρουσιάσουν έναν (σαρωμένο) κωδικό QR ή ένα δωδεκαψήφιο αναγνωριστικό συνταγής, ώστε το φαρμακείο να μπορεί να ανακτήσει τη συνταγή.

Για την ψηφιακή εξαργύρωση των κωδικών ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι ασθενείς πρέπει να παρουσιαστούν για πρώτη φορά με δελτίο ταυτότητας σε κυβερνητικό γραφείο για να ταυτοποιηθούν για το σύστημα ταυτότητας "ID Austria".

Μόλις γίνει η ταυτοποίηση, οι ασθενείς μπορούν εύκολα να εκτελέσουν όλες τις περαιτέρω ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, αφού εισάγουν έναν κωδικό πρόσβασης στην εφαρμογή του smartphone.

Δεν υπάρχουν απαιτήσεις υλικού smartphone (όπως η τεχνολογία NFC). Γερμανία και Αυστρία διαφέρουν λοιπόν αισθητά. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα παρβοϊού Β19 σε 4 ευρωπαϊκές χώρες - Το εξάνθημα του "χαστουκισμένου μάγουλου"
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;