Τακτική αερόβια άσκηση βελτιώνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο- κάτι που θα πρέπει να διατηρεί την οξύνοια των ηλικιωμένων καθώς μεγαλώνουν, έδειξε νέα έρευνα.

Ο Rong Zhang δήλωσε ότι τουλάχιστον μισή ώρα ζωηρού βαδίσματος ή τρεξίματος 4-5 ώρες την εβδομάδα ενίσχυε τη ροή αίματος στον και από τον εγκέφαλο σε μικρή ομάδα ηλικιωμένων.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το αίμα αρχίζει να ρέει λιγότερο ελεύθερα από και προς τον εγκέφαλο. Λιγότερη ροή σημαίνει ότι λαμβάνει χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι τοξίνες θα μπορούσαν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές επέλεξαν 72 ανθρώπους 60 έως 80 ετών για πείραμα διάρκειας ενός έτους.

Μισοί αποτέλεσαν ομάδα αερόβιας άσκησης και οι υπόλοιποι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου με διατάσεις και δραστηριότητες τόνωσης.

Η ομάδα αερόβιας άρχισε με 3 μισάωρα προγράμματα την εβδομάδα και σταδιακά αυτλα αυξήθηκαν σε 4-5 με διάρκεια έως 40 λεπτά.

Μετά από 1 χρόνο άσκησης οι ερευνητές πραγματοποίησαν απεικονιστικές εξετάσεις και εξετάσεις σε αρτηρίες για να διαπιστώσουν πόσο καλά το αίμα έρεε στον εγκέφαλο.

Η ομάδα της αερόβιας είχε σημαντική βελτίωση στη ροή αίματος έως το τέλος του έτους, σε αντίθεση με την ομάδα διατάσεων και τόνωσης.

Αυτού του είδους η βελτίωση στη ροή αίματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία του εγκεφάλου δήλωσε ο Dr. Donn Dexter, του Mayo Clinic in Eau Claire,

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Applied Physiology.

Πηγές:
Journal of Applied Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα