Ερευνα του UNSW στο Σίδνεϋ ανακάλυψε ότι η ενίσχυση της θεραπείας με 10 λεπτά αερόβιας άσκησης οδήγησε ασθενείς σε μεγαλύτερη μείωση συμπτωμάτων διαταραχής μετατραυματικού στρες, 6 μήνες μετά το τέλος της αγωγής που διήρκεσε 9 εβδομάδες.

Στην πρώτη γνωστή δοκιμή του είδους, ερευνητές επέλεξαν 130 ενηλίκους με κλινικά διαγνωσμένο σύνδρομο μετατραυματικού στρες και τους χώρισαν σε 2 ομάδες.

Άνθρωποι και στις 2 ομάδες έλαβαν 90λεπτη έκθεση σε θεραπευτικές συνεδρίες.

Στο τέλος κάθε συνεδρίας, μια ομάδα έκανε 10 λεπτη αερόβια άσκηση ενώ μέλη της ομάδας ελέγχου έκαναν παθητικές διατάσεις για 10 λεπτά.

Άνθρωποι στην ομάδα αερόβιας, κατά μέσον όρο ανέφεραν χαμηλότερη ένταση των συμπτωμάτων του συνδρόμου σε σχέση με την άλλη ομάδα.

Ενδιαφέρον έχει ότι δεν υπήρχαν σαφείς διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων μια εβδομάδα μετά το τέλος του προγράμματος αγωγής- κάτι που υποδεικνύει ότι τα οφέλη χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Psychiatry.

Ωστόσο η έρευνα πρέπει να αναπαραχθεί πολλές φορές πριν συσταθεί η άσκηση ως standard πρακτική ή χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπισή άλλων ψυχικών παθήσεων.

Πηγές:
Lancet Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη