Η σταθερή άσκηση, εκτός από τη μέση, μπορεί να αλλάξει και τα μόρια στο σώμα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γονιδίων, αναφέρει έρευνα που έγινε σε μονοζυγωτικούς διδύμους.

Η έρευνα του Washington State University που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ανακάλυψε ότι οι πιο δραστήριοι σωματικά δίδυμοι αδελφοί είχαν χαμηλότερα σημάδια μεταβολικής νόσου, όπως μετρήθηκε από την περίμετρο μέσης και τον ΔΜΣ.

Αυτό επίσης συνδεόταν με διαφορές στα επιγονιδιώματα.

Οι πιο δραστήριοι δίδυμοι είχαν επιγενετικά σημάδια που συνδέονταν με χαμηλότερο μεταβολικό σύνδρομο.

Καθώς οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι έχουν το ίδιο γενετικό προφίλ, η έρευνα υποδεικνύει ότι δείκτες μεταβολικής νόσου επηρεάζονται πολύ από το πώς αλληλεπιδρά κάποιος με το περιβάλλον έναντι μόνο κληρονομικών  γενετικών παραγόντων.

Ο Michael Skinner, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν μοριακό μηχανισμό για τη σχέση μεταξύ άσκησης και μεταβολικής νόσου. Δήλωσε ότι η άσκηση μειώνει την ευαλωτότητα στην παχυσαρκία αλλά τώρα φαίνεται πως μέσω της επιγενετικής επηρεάζει πολλά είδη κυττάρων, πολλά εκ των οποίων εμπλέκονται στη μεταβολική νόσο.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από το μάγουλο 70 ζευγαριών διδύμων που συμμετείχαν και σε έρευνα άσκησης. Ομάδα ερευνητών συνέλλεγε στοιχεία σε διαφορετικές στιγμές από το 2012 έως το 2019. Χρησιμοποίησε fitness trackers για να μετρήσει τη σωματική δραστηριότητα και μέτρησε και τον ΔΜΣ και την περίμετρο μέσης των συμμετεχόντων. Οι δίδυμοι επίσης απάντησαν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής και τη γειτονιά τους.

Πολλά από τα ζευγάρια διέφεραν το ένα από το άλλο σε μετρήσεις όπως άσκηση, καταλληλότητα της γειτονιάς για περίπατο και Δείκτη Μάζας Σώματος.

Ανάλυση των κυττάρων από τα δείγματα αποκάλυψε και επιγενετικές διαφορές.

Ο δίδυμος με υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας είχε επιγενετικές αλλαγές σε περιοχές μεθυλίωσης DNA που συνδέονταν με μειωμένο ΔΜΣ και περίμετρο μέσης.

Αυτές οι περιοχές επίσης συνδέονται με πάνω από 50 γονίδια που ήδη έχουν εντοπιστεί ως συγκρεκριμένα για έντονη σωματική δραστηριότητα και παράγοντες μεταβολικού κινδύνου.

Πηγές:
Scientific Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης