Έρευνα του Keck Medicine of USC που δημοσιεύτηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology, δίνει επιπλέον κίνητρο στους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.

Η έρευνα έδειξε ότι η επιλογή  fast food συνδέεται με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος-πάθηση που είναι πιθανό να αποβεί μοιραία.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με παχυσαρκία ή διαβήτη, που λαμβάνουν τουλάχιστον 20% από τις καθημερινές τους θερμίδες από πρόχειρο φαγητό, έχουν πολύ αυξημένα επίπεδα λίπους στο ήπαρ σε σχέση με όσους λαμβάνουν λιγότερες ή καθόλου.

Επίσης ότι ο γενικός πληθυσμούς έχει μέτρια αύξηση του λίπους στο ήπαρ όταν το ένα πέμπτο ή περισσότερο από τη διατροφή του αποτελείται από πρόχειρο φαγητό.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν την αρνητική επίδραση του πρόχειρου φαγητού στην υγεία του ήπατος, δήλωσε η Ani Kardashian.

Tα ευρήματα επίσης αποκάλυψαν ότι σχετικά μέτρια ποσότητα fast food, που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και λιπαρά, μπορεί να βλάψει το ήπαρ. Αν οι άνθρωποι τρώνε ένα γεύμα την ημέρα σε εστιατόριο fast-food, αν αυτό ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο των καθημερινών θερμίδων τους, θέτουν το ήπαρ τους σε κίνδυνο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μέτρηση λιπώδους ήπατος 4.000 ενηλίκων και τη συνέκριναν με αυτές της κατανάλωσης που έκαναν σε πρόχειρο φαγητό.

Ποσοστό 52% κατανάλωνε σε κάποιο βαθμό πρόχειρο φαγητό. Από αυτούς, το 29% λάμβανε το ένα πέμπτο τουλάχιστον των καθημερινών θερμίδων από fast food. Μόνο το 29% των συμμετεχόντων είχε αύξηση στα επίπεδα λιπώδους ήπατος.

H σχέση μεταξύ ηπατικής στεάτωσης και ποσοστού 20% της διατροφής σε fast food ήταν σταθερή για τον γενικό πληθυσμό και για την παχυσαρκία ή τον διαβήτη, ακόμα και μετά την προσαρμογή των στοιχείων για παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, φυλή, χρήση αλκοόλ και άσκηση.

Πηγές:
Clinical Gastroenterology and Hepatology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα