Η υγιεινή διατροφή είναι ζήτημα που μας απασχολεί καθημερινά, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να προσέξουμε, που είναι εύκολο κάποια στιγμή να χάσουμε τη μπάλα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μερικά καλοπροαίρετα λάθη, τα οποία ίσως να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα για τον οργανισμό μας. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Πέφτουμε σε παγίδες του μάρκετινγκ

Ναι, υπάρχουν πάρα πολλές σούπερ τροφές ανά τον κόσμο. Και συνέχεια θα ανακαλύπτονται περισσότερες. Δεν χρειάζεται να τις ενσωματώσουμε όλες στην καθημερινότητά μας. Οι τροφές από μόνες τους δεν θεραπεύουν ασθένειες, και πολλές φορές κοστίζουν αρκετά. Προτιμήστε ντόπια προϊόντα.

Πάρα πολλοί ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι τέλειοι γιατί στην ουσία είναι από μόνοι τους ένα μίνι-γεύμα. Γι' αυτό και πρέπει να κρατάμε τις μερίδες τους εξίσου μίνι, μιας και οι θερμίδες τους είναι πραγματικά πολλές και μπορούμε να καταλήξουμε να τρώμε πολλές περισσότερες απ' όσες χρειαζόμαστε στην ημέρα μας.

Ας μαζέψουμε μανιτάρια

Εκτός κι αν έχετε μεγαλώσει κάνοντάς το και ξέρετε ακριβώς τι κάνετε, καλό είναι να προτιμάτε τα μανιτάρια του σούπερ μάρκετ. Είναι πάντα ασφαλή, είναι πάντα φθηνά και δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για το τι μαζέψατε.

Το γκρέιπφρουτ δεν κάνει για όλους

Είναι από τα καλύτερα εσπεριδοειδή, αλλά μπορεί να αντιδράσει άσχημα με στατίνες για την χοληστερόλη, προκαλώντας επιπλοκές. Αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να τρώτε αυτό το φρούτο.

Τα ψάρια είναι πολλά, είναι όμως όλα καλά;

Επιλογές που βρίσκουμε εύκολα στην αγορά όπως σολομός και τόνος είναι ασφαλείς, αλλά και πάλι δεν χρειαζόμαστε πάνω από δύο γεύματα την εβδομάδα. Άλλα, μεγαλύτερα ψάρια, μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου και να είναι τοξικά. Τέλος, αν είστε έγκυος, πρέπι να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το πόσο ψάρι επιτρέπεται να φάτε κατά την εγκυμοσύνη, όπως και τι είδους ψάρι.

Το λάδι καρύδας είναι καλό για το δέρμα...

...και όχι για το πιάτο. Προτιμήστε να το χρησιμοποιήσετε τοπικά στο δέρμα σας επειδή έχει εκπληκτικές ενυδατικές ιδιότητες - λίγο μόνο λάδι καρύδας γύρω από την ξεραμένη μύτη στο κρυολόγημα θα κάνει θαύματα, για παράδειγμα. Από άποψη θρεπτικής αξίας, δυστυχώς, μια κουταλιά της σούπας προσφέρει σχεδόν όλα τα κορεσμένα λιπαρά που επιτρέπεται να καταναλώσουμε σε μια ημέρα και όχι πολλά παραπάνω.

Το ελαιόλαδο, από την άλλη...

...είναι σούπερ υγιεινό, αρκεί να μην πνίγουμε τα φαγητά μας σε αυτό. Επίσης, είναι καλύτερα να το χρησιμοποιήσετε ωμό στην σαλάτα σας. Χρησιμοποιήστε μόνο λίγο στην μαγειρική σας και θα είναι αρκετό.

Η έλλειψη ποικιλίας κάνει κακό

Πολλές τροφές έχουν πολλά και διαφορετικά οφέλη. Δεν είναι σωστό να περιστρέφεται ολόκληρη η διατροφή μας γύρω από ένα πιάτο. Φροντίστε να τρώτε πολλά λαχανικά και φρούτα και να μην καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα και κορεσμένα λιπαρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα