Τι συμβαίνει στο σωματικό λίπος όταν κάποιος χάσει κιλά; Το αποβάλλει μέσω ιδρώτα, ούρων ή της αναπνοής; Η απάντηση είναι ναι.

Πώς συμβαίνει αυτό; Βοηθά να κατανοηθεί ότι το σώμα έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει υπερβάλλουσα ενέργεια στα λιπώδη κύτταρα, λέει ο ενδοκρινολόγος Bartolome Burguera.

Αν κάποιος έχει παραπάνω κιλά, αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει. Η επιπλέον ενέργεια αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό στο σώμα, με τη μορφή τριγλυκεριδίων, αναφέρει ο ενδοκρινολόγος. Μικρότερες ποσότητες ενέργειας αποθηκεύονται στο ήπαρ και τους μυς ως γλυκογόνα.

Πώς χρησιμοποιεί το σώμα την ενέργεια;

Με περισσότερους τρόπους από όσους νομίζετε.

  • Όταν χαλαρώνετε. Η καρδιά χρειάζεται ενέργεια για την άντληση, οι πνεύμονες για την αναπνοή και ο εγκέφαλος για τη σκέψη.
  • Όταν είστε δραστήριοι. Οι μυς χρειάζονται ενέργεια είτε σηκώνεστε από την καρέκλα είτε τρέχετε στον Μαραθώνιο.
  • Όταν τρώτε. Το πεπτικό σύστημα χρειάζεται ενέργεια για να διασπάσει και να αποθηκεύσει την τροφή.

Τι συμβαίνει στο σωματικό λίπος όταν κάνετε δίαιτα

Όταν κάνετε δίαιτα, λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα. Λόγω αυτού στεέφεται για ενέργεια στις αποθήκες λίπους.

Το υποπροιόντα του μεταβολισμού των λιπών εξέρχονται από το σώμα:

  • Ως νερό, μέσω του δέρματος και των νεφρών
  • Ως διοξείδιο του άνθρακα κα μέσω των πνευμόνων (στην εκπνοή)

Στο μεταξύ, η διάσπαση του λίπους απελευθερώνει ενέργεια για βιολογικές λειτουργίες και σωματική δραστηριότητα. Δημιουργεί και θερμότητα, που κρατά φυσιολογική τη θερμοκρασία του σώματος.

Τι συμβαίνει στο σωματικό λίπος με την άσκηση

Οι μύες πρώτα καίνε αποθηκευμένο γλυκογόνο για ενέργεια. Μετά από 30-60 λεπτά  αερόβιας αρχίζει να καίει κυρίως λίπος, δήλωσε ο Dr. Burguera. Αν κάποιος ασκείται μέτρια θα χρειαστεί περίπου μια ώρα.

Eειδικοί συστήνουν τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας 2-3 φορές την εβδομάδα.

Συνιστούν επίσης άσκηση με βάση και αντιστάσεις. Η αύξηση της μυϊκής μάζας μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην καύση περισσότερων θερμίδων και στην αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού.

Η άσκηση επίσης αυξάνει τον αναπνευστικό ρυθμό, επομένως περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα όταν κάποιος ασκείται.

Άσκηση και απώλεια βάρους

Η άσκηση είναι κλειδί για την απώλεια κιλών και για τη διατήρησή της  λέει ο Dr. Burguera.

Όμως, ενδεχομένως χρειάζεται χρόνος για να μετακινηθεί ο δείκτης στη ζυγαριά, επομένως πρέπει να υπάρχει υπομονή.

Η απόκριση του καθενός στην άσκηση ποικίλλει. Ορισμένοι χάνουν βάρος, άλλοι το διατηρούν και άλλοι μπορεί να πάρουν λίγα κιλά.

Γενικά όμως, άνθρωποι που χάνουν βάρος με επιτυχία και το διατηρούν τείνουν να είναι σωματικά ενεργοί-έως 1 ώρα την ημέρα. Η κάποιας μορφής άσκηση, 3 φορές την εβδομάδα, συνιστάται θερμά, σημείωσε ο ειδικός.

Πηγές:
Cleveland clinic

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση