Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση νιτρικών αλάτων- το ενεργό μόριο που βρίσκεται στο χυμό από παντζάρι- οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της μυϊκής δύναμης κατά την άσκηση.

Ερευνητές του University of Exeter και του National Institutes of Health πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία παρακολούθησαν την κατανομή νιτρικού άλατος στο σάλιο 10 υγιών εθελοντών, στο αίμα, τους μυς και στα ούρα. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες έκαναν άσκηση στα πόδια για να διαπιστωθεί πού στον οργανισμό ήταν ενεργό το νιτρικό άλας δίνοντας στοιχεία για τους υποκείμενους μηχανισμούς.

Μια ώρα μετά τη λήψη νιτρικού άλατος ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν συσπάσεις τετρακέφαλων με μέγιστη ένταση για 5 λεπτά σε μηχάνημα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα νιτρικών αλάτων των μυών. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων ανακάλυψαν ότι αυτή η ενίσχυση προκάλεσε αύξηση στη μυϊκή ισχύ κατά 7% σε σύγκριση με λήψη placebo.

Ο Andy Jones, του University of Exeter, δήλωσε ότι η έρευνα της ομάδας ήδη έχει δώσει μεγάλο αριθμό ενδείξεων των ιδιοτήτων του νιτρικού άλατος, που βρίσκεται στο χυμό από παντζάρι, στην ενίσχυση της επίδοσης. Η νέα έρευνα δίνει τις καλύτερες έως σήμερα ενδείξεις για τους μηχανισμούς πίσω από την αιτία που το νιτρικό άλας βελτιώνει την επίδοση των μυών.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να αξιολογήσουν με ακρίβεια πού το νιτρικό άλας αυξάνεται και είναι ενεργό και να ρίξουν νέο φως στο πώς το νιτρικό άλας που καταναλώνει κάποιος χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της επίδοσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πρώτη Ελληνίδα στην οποία συνταγογραφήθηκε ιατρική κάνναβη - Τα αποτελέσματα
Διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό ενηλίκων οι μισοί Έλληνες - Πόσοι είναι αρνητές [μελέτη]
Γεωργιάδης - Δημητρίου: ΑΜΚΑ στους Κύπριους φοιτητές για δωρεάν περίθαλψη στην Ελλάδα