Η δυσκοιλιότητα κάνει την καθημερινότητα αρκετά ενοχλητική. Εκτός από τις αναγκαίες αλλαγές στη διατροφή που πρέπει να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε, η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει. Η τακτική άσκηση έχει συσχετιστεί με σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας.

Οι ακριβείς μηχανισμοί του τρόπου με τον οποίο η άσκηση ενεργοποιεί την κινητικότητα του εντέρου δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά πιθανότατα περιλαμβάνουν φυσική πίεση και συστροφή των εντέρων καθώς και αλλαγές στη ροή του αίματος προς στα έντερα. Σε χημικό επίπεδο, μάλλον υπάρχει απελευθέρωση ορμονών και αυξήσεις στα πεπτικά ένζυμα.

Αυτές είναι οι ασκήσεις που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος.

Τρέξιμο

Είναι πολύ συνηθισμένο να θέλετε να πάτε τουαλέτα μετά (ή και κατά την διάρκεια πολλές φορές) ενός έντονου τρεξίματος. Ο μηχανισμός που παίζει εδώ θεωρείται ότι είναι η έλλειψη παροχής αίματος στο παχύ έντερο. Ναι, η τακτική άσκηση βελτιώνει την υγιή ροή του αίματος στα έντερα για καλύτερη πεπτική υγεία μακροπρόθεσμα, αλλά κατά τη διάρκεια έντονης, ολικής άσκησης του σώματος όπως το τρέξιμο, το σώμα διοχετεύει το αίμα μακριά από το πεπτικό σύστημα και προς τους μυς που λειτουργούν. Είναι επίσης σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, ειδικά όταν κάνετε ασκήσεις υψηλής έντασης, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τη δυσκοιλιότητα.

Αερόβια άσκηση γενικά

Δεν χρειάζεται να αυξήσετε την ένταση της άσκησης για να προωθήσετε τις κινήσεις του εντέρου. Η πιο ελαφριά αερόβια μπορεί επίσης να συμβάλει στην προώθηση της τακτικότητας. Ασκήσεις όπως η ποδηλασία, η κολύμβηση αλλά ακόμα και το χαλαρό τρέξιμο θα σας βοηθήσουν να επαναφέρετε την τακτικότητα στις συνήθειες της τουαλέτας.

Ασκήσεις με το βάρος του σώματος

Οι μυς του κορμού σας σχηματίζουν μια μονάδα στέγασης για τα όργανα του σώματός σας — συμπεριλαμβανομένου του γαστρεντερικού συστήματος. Οι συσπάσεις αυτών των ασκήσεων αυξάνουν την πίεση σε όλη την κοιλιακή κοιλότητα για να βοηθήσουν στη φυσική ώθηση των πραγμάτων και όσο πιο δυνατοί είναι αυτοί οι μυς, τόσο περισσότερο οι συσπάσεις τους μπορούν να προάγουν την πέψη. Δοκιμάστε ασκήσεις όπως οι κάμψεις, η σανίδα και τα βαθιά καθίσματα. Μην ξεχνάτε και τις απαραίτητες διατάσεις.

Γιόγκα

Η γιόγκα είναι μια ιδιαίτερα καλή άσκηση για τη δυσκοιλιότητα γιατί επηρεάζει τη ροή του αίματος προς τα έντερα. Τα οφέλη της γιόγκα στην αντιμετώπιση του στρες θα βοηθήσουν επίσης με πιο έμμεσο τρόπο, καθώς οι συνήθειές μας για την τουαλέτα επηρεάζονται συχνά από τα επίπεδα του στρες μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας