Συχνά σε ανθρώπους με μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος δίνεται η συμβουλή να χάσουν βάρος.
Tώρα, ερευνητές αναφέρουν ότι ανακάλυψαν άλλη στρατηγική που συμβάλλει στη μείωση του λίπους στο ήπαρ.
Η άσκηση για 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση, μειώνει σημαντικά το λίπος στο ήπαρ, έδειξε νέα μετα-ανάλυση. Παράδειγμα μέτριας άσκησης είναι ο έντονος περίπατος ή η ελαφριά ποδηλασία.

Για τις ανάγκες της έρευνας του Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center, οι επιστήμονες θεώρησαν βελτίωση το 30% σχετικής μείωσης του λίπος στο ήπαρ, όπως μετρήθηκε με μαγνητική τομογραφία. Στη συνέχεια επισκόπησαν 14 μελέτες σε 551 ανθρώπους με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους, η άσκηση ήταν 3,5 φορές πιο πιθανό να πετύχει την κατά 30% μείωση του λίπους στο ήπαρ, σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα.

Στη συνέχεια, καθόρισαν τη βέλτιστη δόση άσκησης και διαπίστωσαν ότι το 39% των ασθενών που ασκούνταν έντονα για 150 λεπτά την εβδομάδα ή περισσότερο πέτυχαν σημαντική απόκριση στην αγωγή σε σύγκριση με το 26% όσων ασκούνταν λιγότερο από αυτό.

Αυτές οι μειώσεις ήταν παρόμοιες με αυτές που αναφερθηικαν σε δοκιμές φαρμάκων αρχικού σταδίου σε όσους έχουν φλεγμονή και ηπατική βλάβη μαζί με λίπος στο ήπαρ.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο American Journal of Gastroenterology.

Πηγές:
American Journal of Gastroenterology.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα