Επιδείνωση παρουσιάζει η γρίπη την τελευταία εβδομάδα μέτρησης, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την εβδομάδα 13 έως 19 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 95 ακόμη απώλειες από CoViD. Υποχώρηση παρουσιάζουν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ενώ παρατηρείται αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 12 Φεβρουαρίου η χώρα μας είχε 36.066 θανάτους. Με την προσθήκη των 95 νέων απωλειών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 36.161.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων. Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου (34.779 θάνατοι).

Στο επιδημιολογικό δελτίο που ανακοινώθηκε σήμερα, επισημαίνεται πως η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των εισαγωγών όμως παρουσίασε αύξηση φτάνοντας τις 951, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων μειώθηκε, φτάνοντας τις 101, ενώ καταγράφηκαν συνολικά 95 θάνατοι, με διάμεση ηλικία τα 86 έτη. 

Κατά την εβδομάδα 13 - 19 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν 930 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 30.339 έλεγχοι και βρέθηκαν 2.634 θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα (8,7%).

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την ίδια εβδομάδα, το z-score για την Ελλάδα εξακολουθεί να έιναι χαμηλότερο του 4, τιμή που αντιστοιχεί σε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ανάλογα με τα επίπεδα του z-score, η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της Ο2, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, παραμένει η BA.2.75 η Κένταυρος (44%), ακολουθούμενος από την υπο - παραλλαγή CH.1.1 ή Όρθρος (33%) και την υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή Κράκεν (19%).  

  13 - 20 Φεβρουαρίου

6 - 12 Φεβρουαρίου 

Νέοι θάνατοι 95 109
Διασωληνωμένοι 101 117
Νέες εισαγωγές 951 854

Στοιχεία για τη γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη την εβδομάδα που πέρασε παρουσίασε αυξητική μεταβολή ενώ καταγράφηκαν 3 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία ΜΕΘ, και 2 νέοι θάνατοι.

Από τον Οκτώβριο έως και τις 20 Φεβρουαρίου, νοσηλεύτηκαν 64 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 21 θάνατοι

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 274 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 267 (97%) ήταν στελέχη
τύπου Α και 7 (3%) ήταν στελέχη τύπου Β.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρουσίασε σχετική σταθερότητα, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το γρήγορο περπάτημα προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 [μελέτη]
Γιατί αξίζει να χρησιμοποιούμε σκόρδο στη μαγειρική μας
“Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη”