Η τακτική άσκηση σε κάποιο διάστημα της ζωής ενός ανθρώπου είναι κλειδί για την καλύτερη νοητική υγεία σε μεγάλη ηλικία, ανέφεραν ερευνητές. Αν αρχίσει νωρίτερα είναι καλύτερα, όπως και η διατήρησή της για περισσότερο διάστημα.

Νέα βρετανική έρευνα έδειξε ότι άσκηση τουλάχιστον μια φορά το μήνα σε οποιοδήποτε διάστημα στην ενήλικο ζωή συνδέεται με καλύτερη σκέψη και μνήμη αργότερα.

Άνθρωποι που ανέφεραν ότι ήταν σωματικά ενεργοί τουλάχιστον 1-4 φορές τον μήνα σε χωριστές έρευνες στις ηλικίες 36, 43, 53, 60  64 και 69 είχαν το μεγαλύτερο όφελος.

Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη από αυτή όσων δήλωσαν ότι ασκούνταν συχνά τουλάχιστον σε μια περίοδο της έρευνας αλλά δεν τη διατηρούσαν απαραίτητα σε διάφορες έρευνες.

Η Sarah-Naomi James του  University College London, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η άσκηση σε οποιοδήποτε διάστημα της ενήλικης ζωής έχει θετική επίδραση στην αντίληψη. Αυτό φαίνεται να ισχύει ακόμα και σε ελαφρά επίπεδα δραστηριότητας ( 1-4 φορές τον μήνα). Επιπλέον, άνθρωποι που ποτέ πριν δεν ήταν ενεργοί και αρχίζουν να είναι στα 60 επίσης φαίνεται να έχουν καλύτερη νοητική λειτουργία από αυτούς που ποτέ δεν ήταν ενεργοί.

Tο μεγαλύτερο όφελος για τη σκέψη και τη μνήμη φάνηκε σε ανθρώπους που ασκούνταν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η επίδραση είναι σωρευτική επομένωςόσο περισσότερο διάστημα είναι κάποιος ενεργός τόσο πιο πιθανό είναι να έχει υψηλότερες νοητικές λειτουργίες μελλοντικά.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 1.417 ανθρώπων που γεννήθηκαν την ίδια εβδομάδα το 1946 και των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη σωματική τους δραστηριότητα όπως χορό, τρέξιμο και αθλήματα σε 3 δεκαετίες.

Υποβλήθηκαν σε νοητικά τεστ στην ηλικία των 69, με τεστ που τους ζητούσαν να θυμηθούν όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαν από μια λίστα με 15 πράγματα.

Οι ερευνητές κατέληξαν οτι η έναρξη κάποιας μορφής άσκησης και η διατήρησή της σε μακρά περίοδο ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο σημαντική από το χρόνο έναρξης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο  Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.

Πηγές:
Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα