Σαν βόμβα έπεσε η είδηση από την Πάτρα ότι 18 ανήλικα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση ποτού - "μπόμπας".

Κατ’ αρχάς τί είναι η "μπόμπα": πρόκειται για νοθευμένο ποτό, το οποίο παρασκευάζεται από οινόπνευμα με την πρόσμιξη αιθέριου ελαίου, το οποίο έχει την οσμή του αντίστοιχου ποτού. Μία τέτοια μίξη δημιουργεί ένα τοξικό προϊόν, που είναι ακατάλληλο για ποτό. Το τελικό προϊόν προφανώς προσφέρεται σε φιάλη που μοιάζει με το αντίστοιχο κανονικό ποτό.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας "μπόμπας" οδηγεί όχι μόνο σε μέθη, αλλά και σε σοβαρά συμπτώματα, με πιο χαρακτηριστικό, τον έντονο πονοκέφαλο.

Αν, όμως, το οινόπνευμα δεν είναι αιθυλική αλκοόλη (αιθανόλη), αλλά μεθυλική αλκοόλη (μεθανόλη) [γνωστό και ως "ξυλόπνευμα"], η "μπόμπα" γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, καθ’ όσον η τοξική δράση της μεθανόλης υπάρχει ακόμη και σε μικρή ποσότητα, με ειδικότερη επίπτωση τη βλάβη του οπτικού νεύρου και την τύφλωση.

Προφανώς, το κίνητρο δημιουργίας και προσφοράς για κατανάλωση νοθευμένων ποτών είναι καθαρά οικονομικό, καθ’ όσον για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται και φτηνότερες και συνήθως παράνομες πρώτες ύλες.  

Όμως, εδώ εγείρεται το θέμα της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών από εφήβους, ενώ ο νόμος απαγορεύει να δίνονται ποτά σε παιδιά, ηλικίας κάτω των 17 ετών!

Ιδού το έγκλημα! Μάλλον διπλό έγκλημα!

Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική λήψη αλκοόλ κατά την παιδική κι εφηβική ηλικία έχει τοξική επίδραση πάνω στον αναπτυσσόμενο και εξελισσόμενο ακόμη εγκέφαλο. Επί πλέον η λήψη αλκοόλ έχει πολλές ψυχικές και συναισθηματικές επιπτώσεις πάνω στον ευάλωτο έφηβο και ενοχοποιείται για το αυξημένο ποσοστό ατυχημάτων, ιδιαίτερα τροχαίων αλλά και των αυτοκτονιών.

Με απλά λόγια, αντί να λειτουργεί κατευναστικά, πυροδοτεί τις ασταθείς ψυχικές καταστάσεις της εφηβείας, με πολύ συχνά ολέθριες συνέπειες  

Και τι πρέπει να κάνουμε; Κι’ εδώ η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη τακτική για την προστασία των παιδιών. Πώς;

Κατ’ αρχάς, δεν θα πρέπει στο οικογενειακό περιβάλλον το ποτό να έχει σταθερή παρουσία καθημερινά (γεύμα ή δείπνο), ούτε να αποτελεί αντικείμενο "θαυμασμού", το οποίο προφανώς θα εξάψει τη λογική περιέργεια και τη φαντασία των μικρών παιδιών.

Αντίθετα, τα παιδιά θα πρέπει να ενημερώνονται σωστά ότι η λήψη του αλκοόλ ενέχει κινδύνους, άρα θα πρέπει να αποφεύγεται και να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά μέσα στο σπίτι. Δεν λείπει, δυστυχώς, από την εμπειρία μας η ατυχηματική λήψη αλκοόλ από μικρά παιδιά, τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Κατά την εφηβεία, τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν την απαγόρευση που ισχύει, καθώς και τους κινδύνους από τη λήψη αλκοόλ, ειδικά όταν θα είναι μακριά από την επίβλεψη των γονέων. Ρεαλιστικά, δεν μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας ότι σε όλη τους τη ζωή δεν θα πιούν ένα ποτό, όπως απλά μπορούμε να τους πούμε: "ποτέ μην καπνίσετε"!

Όμως, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Γενικά, δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο λόγω μέθης (κάποια και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), ειδικά μετά από ομαδική διασκέδαση. Η περίπτωση των 18 παιδιών είναι ξεχωριστή λόγω του μεγάλου αριθμού. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα το ξεπεράσουν.

Μην ξεχνάμε την τραγική περίπτωση του κοριτσιού, ηλικίας 14 ετών, που πέρυσι το καλοκαίρι απεβίωσε μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η συγκέντρωση στο αίμα της ήταν 3,5 gr/l με επιτρεπτό όριο το 0,5 gr/l. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ήδη νεκρή.

Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα περιστατικό σοβαρής μέθης: προτεραιότητα έχει η εξασφάλιση της αναπνοής και της οξυγόνωσης. Επί πλέον, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιθανή αφυδάτωση, λόγω πολλαπλών εμέτων με την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Ήπια αναλγητικά, ίσως και ηρεμιστικά μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν.

Τέλος οφείλουμε ως γονείς να κατανοήσουμε, να στηρίξουμε και να συμβουλέψουμε τα παιδιά μας και όχι να τα ενοχοποιήσουμε και να τα τιμωρήσουμε!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας