Ο πόνος και η κόπωση αποτελούν τα κυρίαρχα εμπόδια για σωματική άσκηση στους πάσχοντες από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, αλλά μπορεί να λυθεί, καθώς η σωματική δραστηριότητα είναι μια βασική στρατηγική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Αυτά επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε μελέτη επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Rheumatology.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει και να ταξινομήσει τη σημασία των γνωστών εμποδίων και παραγόντων που διευκολύνουν την ενασχόληση με την άσκηση, από την οπτική γωνία των ατόμων που ζουν με τις συγκεκριμένες παθήσεις.

Συμμετείχαν 533 άτομα, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε εννέα ερωτήσεις, μέσω του δικτύου των Ατόμων με Αρθρίτιδα και Ρευματισμούς της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ενώσεων για τη Ρευματολογία (EULAR).

Η έρευνα απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να ταξινομήσουν - με βάση την αντιληπτή σημασία τους - γνωστά εμπόδια και καταστάσεις που διευκολύνουν την άσκηση.

Από τους συμμετέχοντες, το 58% ανέφεραν ως κύριο πρόβλημα τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το 89% ήταν γυναίκες και το 59% άτομα μεταξύ 51 και 70 ετών.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν κόπωση (61,4%), πόνο (53,6%) και επώδυνες ή πρησμένες αρθρώσεις (50,6%) ως τα σημαντικότερα εμπόδια για την ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα.

Αντίθετα, η λιγότερη κόπωση (66,8%) και ο πόνος (63,6%) και η ευκολότερη εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων (56,3%) προσδιορίστηκαν ως οι πιο σημαντικοί παράγοντες που διευκολύνουν την άσκηση.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα εμπόδια που αποτρέπουν τους πάσχοντες από το ασκηθούν, είναι τελικά εκείνα που μπορούν να βελτωθούν μέσω της άσκησης, υποδηλώνοντας μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ αυτών των παραγόντων.

Τα συμπτώματα που εμποδίζουν τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στο να ασκηθούν, μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά μέσω συστηματικού προγράμματος σωματικής δραστηριότητας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις