Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας βιοτεχνολογίας Seagen, που ειδικεύεται σε καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο έναντι του ποσού των 43 δισ. δολ. 

Η Pfizer προσφέρει σε μετρητά 229 δολ. ανά μετοχή, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος ή στις αρχές του 2024.

''Η ογκολογία συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης στην παγκόσμια ιατρική και αυτή η εξαγορά θα ενισχύσει τη θέση της Pfizer σε αυτόν τον σημαντικό χώρο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής Albert Bourla.

Η Seagen, από την άλλη που ηγείται στην έρευνα, ανάπτυξη και διάθεση θεραπειών για τον καρκίνο εμφανίζει αύξηση κατά 12% στα έσοδα της και φέτος προβλέπεται να φτάσουν στα 2,2 δισ. δολ. 

Προς το παρόν, η Pfizer Oncology διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 24 εγκεκριμένων καινοτόμων αντικαρκινικών φαρμάκων που της απέφεραν πωλήσεις ύψους 12,1 δισ. δολ  το 2022. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Merck, ανταγωνίστρια της Pfizer, βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Seagen στο παρελθόν, αλλά αυτές δεν ολοκληρώθηκαν.

Η Pfizer αναμένει ότι η Seagen μπορεί να συνεισφέρει περισσότερα από 10 δισ. δολ. στα έσοδά της μέχρι το 2030.

Το χαρτοφυλάκιο της Seagen περιλαμβάνει τρία αντικαρκινικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του Padcev, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του ουροθηλίου.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξετάζει τον συνδυασμό του Padcev με το Κeytruda της Merck για τη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης που δεν είναι κατάλληλοι για χημειοθεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα