Σε όλους μας μπορεί να συμβεί, ακόμα κι αν οι αϋπνίες δεν είναι χρόνιο πρόβλημα. Κουραστήκαμε πολύ, πέσαμε για ύπνο με κακή διάθεση ή απλώς ήπιαμε λίγο παραπάνω στην έξοδό μας. Όλα αυτά μπορούν να εγγυηθούν ότι ο ύπνος μας θα είναι κακός και καθόλου ξεκούραστος. Και όταν ξυπνήσουμε το πρωί, μυαλό και σώμα θα νιώθουν χειρότερα από πριν.

Τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε την ημέρα μας, αλλά και για να φροντίσουμε να κοιμόμαστε καλύτερα; Και τι θα μας κάνει να αισθανθούμε ακόμα χειρότερα;

Μη χουζουρέψετε

Είναι πολύ ωραίο να πατάμε αναβολή στο ξυπνητήρι για δέκα έξτρα λεπτά ύπνου. Δεν είναι όμως αρκετά. Απλώς καθυστερούμε το αναπόφευκτο, και αν κάτσουμε πολλή επιπλέον ώρα στο κρεβάτι, είναι πιο πιθανό να πιαστούμε και να αργήσουμε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Δυστυχώς (ή ευτυχώς, ανάλογα πώς το βλέπουμε) τις δύσκολες μέρες πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπο.

Βγείτε για λίγο στον ήλιο

Βοηθά το σώμα σας να ρυθμίσει το εσωτερικό ρολόι του. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, βελτιώνοντας τη διάθεση. Έτσι, αν θέλετε να κοιμηθείτε περισσότερο απόψε από χθες το βράδυ, βγείτε μια μικρή βόλτα στον ήλιο, ακόμα κι αν είστε νυσταγμένοι. Και, ακόμα καλύτερα, πιείτε έναν γρήγορο καφέ όσο είστε έξω για να δώσετε και την επιπλέον ώθηση που πολλοί από εμάς χρειαζόμαστε.

Δοκιμάστε λίγη γυμναστική

Είναι καλύτερο να κάνετε γυμναστική πιο νωρίς μέσα στην ημέρα. Ενώ θα πιστεύατε ότι η γυμναστική πριν τον ύπνο θα μας βοηθούσε να κουραστούμε, είναι πολύ πιο πιθανό να μας βγάλει υπερένταση, άρα φροντίστε να μην γυμνάζεστε δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Μην πιείτε αλκοόλ

Ειδικά αν ο κακός σας ύπνος οφείλεται σε μια βραδιά με αρκετά ποτά, προσπαθήστε να αποφύγετε την επιπλέον κατανάλωση, για να κοιμηθείτε καλύτερα το επόμενο βράδυ.

Φάτε ελαφριά και νωρίς

Αν δεν θέλετε να επαναλάβετε την χθεσινή έλλειψη ύπνου, ένα μεγάλο βραδινό - ειδικά αν είναι λιπαρό - δεν θα βοηθήσει. Φάτε ένα πιο ελαφρύ δείπνο, και αρκετές ώρες πριν τον ύπνο. Αν πεινάσετε αργότερα, τρώτε ελαφρά φαγητά που δεν διαταράσσουν τον ύπνο σας, όπως λίγο γιαούρτι.

Μην καπνίζετε

Αν είστε καπνιστής και προσπαθείτε να φτιάξετε τον ύπνο σας, δοκιμάστε να μην καπνίζετε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Όπως η καφεΐνη, έτσι και ο καπνός είναι διεγερτικό για τον οργανισμό και μπορεί να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε.

Μη σκρολάρετε στο κινητό σας

Το υπερβολικό φως μετά τη δύση του ηλίου μπορεί να χαλάσει τον ύπνο σας, αλλά το μπλε φως που εκπέμπεται από τα smartphone ή το tablet σας είναι ιδιαίτερα κακό. Ηρεμήστε πριν κοιμηθείτε με άλλους τρόπους, και "αποσυνδεθείτε" από τις συσκευές σας. Διατηρήστε επίσης το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό.

Πιείτε αρκετό νερό

Θέλετε να πίνετε αρκετά υγρά για να μην ξυπνάτε διψασμένοι στη μέση της νύχτας, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να ξυπνάτε επειδή πρέπει να πάτε στην τουαλέτα. Και φυσικά, αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη κοντά στην ώρα του ύπνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα