Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, και καθόλου αφύσικο. Κάθε φορά που κάποιος θα σκεφτεί να ξεκινήσει γυμναστήριο, είναι λογικό να αισθάνεται ανασφάλεια. Άλλωστε, ειδικά για ένα άτομο που ξεκινάει πρώτη φορά, ο χώρος δεν μοιάζει και τόσο φιλικός: Όργανα με όχι πάντα σαφείς οδηγίες χρήσης και άνθρωποι με σώματα που θέλοντας και μη μάς βάζουν σε διαδικασία σύγκρισης.

Ναι, και όλα αυτά είναι δύσκολα να τα διαχειριστούμε. Αλλά είναι και 100% στο κεφάλι μας. Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αδιαφορήσουμε για αυτές τις ανασφάλειες και να βρούμε τους δικούς μας ρυθμούς. Και πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, δύο πολύ βασικοί κανόνες:

α) Κανείς, μα αλήθεια κανείς δεν μας κοιτάει.

β) Όλοι είμαστε εκεί για τον ίδιο λόγο, να γυμναστούμε και να νιώσουμε καλύτερα.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε το άγχος του γυμναστηρίου είναι να αναγνωρίσετε τους φόβους σας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται νευρικοί όταν αρχίζουν να πηγαίνουν για πρώτη φορά στο γυμναστήριο και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας και να θυμάστε ότι όλοι ξεκινούν από κάπου. Αν συνεχίσετε σταθερά τις προπονήσεις, σε λιγότερο καιρό από ό,τι πιστεύετε θα νιώθετε πιο δυνατοί.

Σχεδιάστε το πρόγραμμά σας

Το πρόγραμμα ασκήσεων - ή έστω σε αρχικό επίπεδο να διαλέξετε ποιες μέρες της εβδομάδας θα αφιερώσετε σε κάθε μυϊκή ομάδα - είναι ιδιαίτερα βοηθητικό. Μειώνει τον χρόνο που θα στέκεστε ή θα ψάχνετε στο γυμναστήριο, άρα και τον χρόνο που θα μπορούσατε να κάνετε αγχωτικές σκέψεις. Ενώ με το πρόγραμμα θα είναι πιο εύκολο να πηγαίνετε από άσκηση σε άσκηση και να σκέφτεστε την πρόοδό σας.

Ερευνήστε τον χώρο

Πριν πληρώσετε τη συνδρομή, κάντε την έρευνά σας. Ψάξτε στο διαδίκτυο για να μάθετε για τα χαρακτηριστικά, τον εξοπλισμό και τις δραστηριότητες που προσφέρει το κάθε γυμναστήριο. Θα είστε πιθανότατα πιο άνετοι αν γνωρίζετε από πριν τι να περιμένετε. Τα περισσότερα γυμναστήρια προσφέρουν περιήγηση στο χώρο για πιθανά νέα μέλη. Αν δεν γνωρίζετε κάτι, μην διστάσετε να ρωτήσετε. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία έννοια κοινωνικής ντροπής σε θέματα υγείας. Και το να κάνετε λάθος μια άσκηση είναι θέμα υγείας.

Ξεκινήστε σταδιακά

Δεν χρειάζεται να λιώνετε στον ιδρώτα από την πρώτη προπόνηση. Για λίγο καιρό - ή όσο χρειαστείτε, αλήθεια - κάντε πιο μικρές και διαχειρίσιμες προπονήσεις, μέχρι να νιώσετε αρκετά σίγουροι με τη δύναμή σας, αλλά και με τον ίδιο τον χώρο του γυμναστηρίου και τα μηχανήματά του.

Βρείτε έναν φίλο για το γυμναστήριο

Το να έχετε έναν φίλο στο γυμναστήριο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα. Όχι μόνο μπορούν να σας παρέχει υποστήριξη και ενθάρρυνση, αλλά μπορούν επίσης να σας δείξει νέες ασκήσεις και τεχνικές.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα