Περιορισμοί στη διαφήμιση στο κοινό, όπως και στα φάρμακα, ισχύουν για τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης. Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε απόφαση του υπουργού Υγείας, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην απόφαση, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, τονίζεται πως στα εν λόγω προϊόντα που έχουν λάβει ειδική έγκριση παραγωγής και κυκλοφορίας στην Ελλάδα ισχύει ό,τι και στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και ψυχοτρόπες ουσίες σε σχέση με τις προωθητικές ενέργειες προς τους γιατρούς.

Η συνταγογράφησή τους γίνεται από γιατρούς ειδικότητας που αντιστοιχεί στις εγκεκριμένες ενδείξεις του προϊόντος που αποτελεί αντικείμενο των εκάστοτε προωθητικών ενεργειών.

Απαγορεύεται απολύτως η χορήγηση, σε οιονδήποτε, δειγμάτων τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφαρμόζει σύστημα παρακολούθησης ανεπιθύμητων ενεργειών για τη συλλογή
πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης όσον αφορά την υγεία των ασθενών ή τη δημόσια υγεία.

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρονται ιδίως στις ανεπιθύμητες ενέργειες στον άνθρωπο από τη χρήση του τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης εντός των εγκεκριμένων στοιχείων της έγκρισης διάθεσης, καθώς και από τη χρήση εκτός αυτών και στις ανεπιθύμητες ενέργειες που συνδέονται με επαγγελματική έκθεση.

Για την αποτελεσματική παρακολούθηση ανεπιθύμητων ενεργειών, στα πλαίσια του συστήματος παρακολούθησης ανεπιθύμητων ενεργειών, ο ΕΟΦ μπορεί να επιβάλλει ειδικές υποχρεώσεις στους ιατρούς, στους φαρμακοποιούς και στους άλλους επαγγελματίες Υγείας.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Καταγγελία: Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στην Ορθοπαιδική του Θριάσιου