Προκειμένου να ανακουφιστούν οι γενικοί ιατροί στην Αγγλία, τα φαρμακεία πρόκειται να χορηγούν στο μέλλον πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα απευθείας. Πρόκειται για επτά κοινές παθήσεις, όπως πονόλαιμος ή ωτίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή έρπητα ζωστήρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Επιπλέον, οι ασθενείς θα μπορούν στη συνέχεια να παραπέμπονται μόνοι τους για κάποιες θεραπείες από ειδικούς, όπως η φυσιοθεραπεία. Η υγειονομική υπηρεσία NHS England αναμένει ότι το σχέδιο θα εξαλείψει έως και 15 εκατομμύρια ραντεβού -δύο τοις εκατό- με τους γενικούς γιατρούς (GPs) μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.


Τα σχέδια του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, του οποίου η μητέρα ήταν φαρμακοποιός, έτυχαν ευρείας αποδοχής από τους γιατρούς. Το μέτρο θα μειώσει την πίεση στα ιατρεία γενικής ιατρικής, τα οποία μέχρι τώρα δέχονταν πολλές κλήσεις, ιδίως τα πρωινά της Δευτέρας.

Η επικεφαλής του NHS England, Amanda Pritchard, δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών στα ιατρεία γενικής ιατρικής είχε αυξηθεί κατά μισό εκατομμύριο την εβδομάδα σε σύγκριση με την προ Κορόνα εποχή. Υπάρχει σημαντική έλλειψη γενικών γιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο - αλλά και φαρμακοποιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου