Η πρόσληψη της τροφής στον άνθρωπο ρυθμίζεται υπό φυσιολογικές συνθήκες από το αίσθημα της όρεξης σε συνδυασμό με δυνάμεις που συνδέονται με τη συνήθεια, την εκπαίδευση, τις πρώιμες εγγραφές, ψυχολογικούς παράγοντες, κληρονομικές παραμέτρους.

Η βουλιμία είναι αρκετά διαδεδομένη σήμερα, εξαιτίας της αυξημένης συχνότητας του stress και φαινομένων κατάθλιψης (ψυχογενής βουλιμία) και ενοχοποιείται σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή που χαρακτηρίζει την εργασιακή και οικογενειακή καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου, για τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας του αιώνα μας. Το υπερβολικό βάρος, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, συνδέεται με διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, εμφράγματα, παθήσεις σπονδυλικής στήλης, καρκίνους ενδομητρίου, στήθους, προστάτη, εντέρου, νόσο Alzheimer’s. Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι η  απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους είναι σημαντική για την προαγωγή της καλής φυσικής κατάστασης του σώματος, η απώλεια του υπερβολικού βάρους πρέπει πάντοτε να γίνεται σταδιακά, ιδανικά όχι πάνω από ένα κιλό ανά εβδομάδα έως την ανάκτηση του φυσιολογικού βάρους και να υπάρχει πάντοτε ιατρική παρακολούθηση από έμπειρο παθολόγο. Συνήθη παθολογικά προβλήματα που συνδέονται με την ταχεία απώλεια βάρους είναι:

Απώλεια μυϊκής μάζας

Όταν χάνετε γρήγορα βάρος, μπορεί να μην προσφέρετε στο σώμα σας αρκετούς υδατάνθρακες και λίπος ώστε να επιτελέσει απρόσκοπτα τις μεταβολικές του λειτουργίες. Ως αποτέλεσμα το σώμα ενδέχεται να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον μυϊκό του ιστό για να αποκτήσει την ενέργεια που χρειάζεται και να χάσει τη μυϊκή μάζα και δύναμη.

Αφυδάτωση

Τα τρόφιμα αποτελούν σημαντική πηγή της ημερήσιας πρόσληψης νερού μας. Μία εξαιρετικά περιοριστική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ποσότητας του νερού που χρειάζεται σε ημερήσια βάση ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει κανονικά. Το αποτέλεσμα είναι αφυδάτωση και εμφάνιση παθολογικών προβλημάτων που συνδέονται με την αφυδάτωση όπως  κράμπες, ολιγουρία, δυσκοιλιότητα.

Χολολιθίαση

Είναι μια σοβαρή παρενέργεια της δίαιτας χαμηλών θερμίδων. Όταν το σώμα χάνει βάρος πολύ γρήγορα, η έκκριση χοληστερόλης στη χολή διαταράσσεται. Ως αποτέλεσμα σχηματίζονται λίθοι. Οι πέτρες στη χολή μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, ναυτία, έμετο, φούσκωμα, δυσπεψία, παγκρεατίτιδα.

Αύξηση ουρικού οξέος

Το ουρικό οξύ, είναι μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό κατά τον μεταβολισμό των πουρινών. Σε δίαιτες ταχείας απώλειας βάρους, υπάρχει αυξημένη διάσπαση των πουρινών του σώματος με αποτέλεσμα αύξηση του ουρικού οξέος.

Κόπωση και ελλείψεις βιταμινών ιχνοστοιχείων

Το σώμα απαιτεί ενέργεια για την απρόσκοπτη επιτέλεση βιοχημικών αντιδράσεων και την εξασφάλιση επαρκούς ενεργειακής εφεδρείας. Σε δίαιτες με εξαιρετικά χαμηλό αριθμό θερμίδων, η προσφορά ενέργειας μειώνεται δραματικά και τα σύνδρομα κόπωσης είναι συχνά. Πολλές φορές οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που παρέχονται στον οργανισμό είναι ανεπαρκή με αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων όπως τριχόπτωση, αναιμία, αρρυθμία, διαταραχές εμμήνου ρύσεως.

Οι ολέθριες συνέπειες της χρήσης καθαρτικών διουρητικών και της τεχνητής πρόκλησης εμέτων διαρροιών ως αντίβαρο στην υπερφαγία

Πολλοί πάσχοντες από παχυσαρκία διακατέχονται από τηνλανθασμένη αντίληψη ότι η τεχνητή πρόκληση εμέτων και διαρροιών με χρήση καθαρτικών ή εμετικών μπορούν σε συνδυασμό με τις γρήγορες δίαιτες, να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην υπερφαγία. Ωστόσο, με τις πρακτικές αυτές προκαλούνται παρενέργειες οι οποίες απορρέουν τόσο από την αθρόα και βίαιη εξαγωγή του περιεχομένου του εντέρου και του στομάχου, όσο και από τα φάρμακα αυτά καθαυτά.  Διαταραχές ηλεκτρολυτών, άνοδος της παγκρεατικής αμυλάσης, ρήξη οισοφάγου ή στομάχου, γαστρεντερικές διαταραχές, οιδήματα, αύξηση αλδοστερόνης, είναι παθολογικά προβλήματα, που ενίοτε χρήζουν νοσηλείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών