Η απογευματινή άσκηση είναι καλύτερη από την πρωινή, όταν πρόκειται για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές στο Brigham and Women's Hospital και στο Joslin Diabetes Center ανακάλυψαν ότι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που ήταν σωματικά δραστήριοι αργότερα μέσα στην ημέρα, είδαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Diabetes Care.

«Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη, αλλά αυτό που προσθέτει η μελέτη μας είναι μια νέα κατανόηση ότι ο χρόνος της δραστηριότητας μπορεί να είναι επίσης σημαντικός», δήλωσε ο Jingyi Qian.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα φυσικής δραστηριότητας από τη μελέτη Look AHEAD, Action for Health in Diabetes, η οποία παρακολούθησε τον τρόπο ζωής περισσότερων από 2.400 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων με την πάροδο του χρόνου.

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το πρώτο και το τέταρτο έτος για να αναλύσουν την ώρα της ημέρας που ασκούνταν οι ασθενείς, που φορούσαν επιταχυνσιόμετρο.

«Σε αυτή τη μελέτη, δείξσμρ ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 είχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στον έλεγχο της γλυκόζης όταν ήταν πιο δραστήριοι το απόγευμα», είπε ο Qian.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από το πρώτο έτος, διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα το απόγευμα είδαν τη μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνταν άλλες ώρες της ημέρας.

Τα δεδομένα από το τέταρτο έτος έδειξαν ότι η απογευματινή ομάδα διατήρησε τα μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα της και σε ορισμένες περιπτώσεις μπόρεσε να σταματήσει τη φαρμακευτική της αγωγή.

Ενώ η μελέτη επικεντρώθηκε στο χρόνο που γινόταν η άσκηση, δεν έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες σακχάρου στο αίμα, όπως ο ύπνος και η διατροφή.

Ο χρόνοα που κάποιος επιλέγει να αςσκηθεί φαίνεται να έχει σημασία, δήλωσε ο  Dr. Roeland Middelbeek.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;