Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αρθρίτιδα να διαχειρίζονται καλύτερα την πάθησή τους, αλλά θα πρέπει πάντα να συζητούν το πρόγραμμα άσκησής τους με τον γιατρό τους ή με κάποιον ειδικό. Η άσκηση μειώνει τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, τη σωματική αντοχή και την ευλυγισία. Αν έχετε περιττά κιλά, θα σας βοηθήσει να τα χάσετε, κάτι που ενισχύσει τις δυνάμεις του οργανισμού σας.

Το πόσο πολύ και συχνά θα πρέπει να γυμνάζεστε θα κριθεί από αρκετούς παράγοντες, όπως ο τύπος της αρθρίτιδας, οι αρθρώσεις που έχουν φλεγμονή και πόσο έντονη είναι η φλεγμονή.

Ποιες είναι οι καλύτερες μορφές γυμναστικής για έναν ασθενή με αρθρίτιδα;

  • Ασκήσεις εύρους κίνησης, όπως ο χορός, που βοηθούν στη διατήρηση της κανονικής κίνησης των αρθρώσεων και ανακουφίζουν από τη δυσκαμψία. Αυτό το είδος άσκησης βοηθά στην αύξηση της ευλυγισίας.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως η προπόνηση με βάρη, που βοηθούν στη διατήρηση και την αύξηση της μυϊκής δύναμης. Οι δυνατοί μύες βοηθούν στην υποστήριξη και την προστασία των αρθρώσεων που επηρεάζονται από την αρθρίτιδα.
  • Αερόβια άσκηση, όπως η ποδηλασία και το περπάτημα, που βελτιώνει την καρδιαγγειακή ικανότητα, βοηθά στον έλεγχο του βάρους και βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού.

Πώς να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής αν πάσχετε από αρθρίτιδα

Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα ξεκινούν με εύκολες ασκήσεις εύρους κίνησης και αερόβια χαμηλής έντασης. Κάποιες μορφές γυμναστικής είναι περιοριστικές, ακόμα και απαγορευτικές, καθώς ασκούν μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να έχει προτάσεις για το πώς να ξεκινήσετε ή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν φυσιοθεραπευτή. Είναι καλύτερο να βρείτε έναν φυσιοθεραπευτή που να έχει εμπειρία με άτομα που έχουν αρθρίτιδα.

Επιλέξτε το πρόγραμμα άσκησης που σας αρέσει περισσότερο και κάντε το συνήθεια

Το να ασχολείστε με μια μορφή γυμναστικής που σας αρέσει θα το κάνει πιο εύκολο να παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας. Μην ξεχνάτε διατάσεις αλλά και κλασικές ασκήσεις (αερόβιες και ενδυνάμωσης) που θα "προετοιμάσουν" το σώμα σας για την προπόνηση.

Πόσο συχνά πρέπει να ασκούνται τα άτομα με αρθρίτιδα;

  • Οι ασκήσεις εύρους κίνησης μπορούν να γίνονται καθημερινά και πρέπει να γίνονται τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα.
  • Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης πρέπει να γίνονται κάθε δεύτερη μέρα, εκτός αν έχετε έντονο πόνο ή πρήξιμο στις αρθρώσεις σας.
  • Η αερόβια άσκηση θα πρέπει να γίνεται για 20-30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα εκτός αν έχετε έντονο πόνο ή πρήξιμο στις αρθρώσεις σας.

Πρέπει κάποιος με αρθρίτιδα να ασκείται κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης;

Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε τις αρθρώσεις σε όλο το εύρος της κίνησής τους μία φορά την ημέρα τουλάχιστον. Ωστόσο, μια φλεγμονώδης άρθρωση δεν πρέπει να τεντώνεται. Μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το πόση ξεκούραση χρειάζεστε κατά τη διάρκεια των εξάρσεών σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας