Ψυχολόγοι στο Leipzig University μελέτησαν τη σχέση μεταξύ του νευρωτισμού και συναισθηματικών εμπειριών.

Ανακάλυψαν ότι νευρωτικοί άνθρωποι έχουν αρνητικά συναισθήματα πιο έντονα, αλλά και με περισσότερες διακυμάνσεις από άλλους. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Οι ψυχολόγοι στο Leipzig University ανέπτυξαν νέα μέθοδο μοντελοποίησης στοιχείων που λύνουν προηγούμενα προβλήματα μεθοδολογίας. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι νευρωτικοί έχουν μεγαλύτερη ευμεταβλητότητα στα αρνητικά συναισθήματα.

Για τα συναισθήματά τους ρωτήθηκαν 2.518 άνθρωποι.

Ο νευρωτισμός είναι χαρακτηριστικό προσωπικότητας. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και επομένως διαφορετικά επίπεδα νευρωτισμού.

Δεν υπάρχει άσπρο- μαύρο στον διαχωρισμό, αλλά ένα συνεχές με πολλά στάδια του γκρι, δήλωσαν ερευνητές.

Ανθρωποι με υψηλά σκορ νευρωτισμού είχαν αρνητικά συναισθήματα, πιο ισχυρά αλλά και πιο συχνά σε σχέση με ανθρώπους με μέτριο ή άνω του μέσου όρου σκορ.

Είναι πιο συχνά επικριτικοί προς τον εαυτό τους, αντιδρούν πιο φτωχά στην κριτική των άλλων και είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ότι δεν είναι ‘’αρκετά καλοί ‘’.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι, αν και αρνητικά συναισθήματα συμβαίνουν πολύ σπάνια στην καθημερνή ζωή ανθρώπων με χαμηλά σκορ νευρωτισμού, άνθρωποι με υψηλά σκορ αναφέρουν σημαντικά περισσότερα αρνητικά συναισθήματα στην καθημερινά ζωή.

Αυτό συνήθως συνδέεται με δυσανάλογη αντίδραση σε εκλυτικές περιστάσεις. Για παράδειγμα, μικρή διαφορά απόψεων θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο θυμό στον νευρωτικό ή το γεμάτο λεωφορείο θα μπορούσε να του προκαλέσει έντονο στρες και ανησυχία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ