Πολλοί ώριμοι άνθρωποι έχουν καλύτερη ερωτική ζωή από ό,τι στις νεανικές τους μέρες, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Έχουν βαθύτερη οικειότητα με τους συντρόφους τους, λιγότερους περισπασμούς, δεν ανησυχούν για την εγκυμοσύνη και έχουν περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν. Αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το σεξ μετά την ηλικία των 60.

Ορμονικές αλλαγές

Ήδη από την δεκαετία των 40 οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν τ σεξουαλική ζωή. Στις γυναίκες παρατηρείται κολπική ξηρότητα ενώ στους άνδρες στυτική δυσλειτουργία. Η κολπική ξηρότητα αντιμετωπίζεται με λιπαντικό, ενώ υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες. Ο κακός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα γεννητικά όργανα. Οι γυναίκες με αυτή την πάθηση μπορεί επίσης να έχουν λιγότερη αίσθηση στα γεννητικά τους όργανα, και αυξημένο κίνδυνο για μυκητιάσεις.

Καρδιοπάθεια

Μην ανησυχείτε, οι πιθανότητες να πάθετε καρδιακή προσβολή πάνω στο σεξ είναι πολύ μικρές (και σαφώς ακόμα μικρότερες από το πόσο συχνά προσπαθεί να μας πείσει η τηλεόραση ότι μπορεί να γίνει αυτό). Βέβαια, η καρδιοπάθεια δεν αφήνει τη σεξουαλική σας ζωή ανεπηρέαστη, καθώς περιορίζεται η ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διέγερση ή ο οργασμός.

Άλλα προβλήματα υγείας

Άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή περιλαμβάνουν την αύξηση βάρους, την αρθρίτιδα, τους χρόνιους πόνους, υψηλή αρτηριακή πίεση ή χοληστερόλη και παρενέργειες από φάρμακα.

Γίνετε δημιουργικοί

Η υπομονή και η δημιουργικότητα μπορούν να σας βρουν νέους τρόπους για να απολαύσετε το σεξ. Άλλες στάσεις, διαφορετικές ώρες της ημέρας, ακόμα και ερωτικά βοηθήματα θα κάνουν το σεξ σας διαφορετικό και μπορεί να σας ανοίξουν  νέους ορίζοντες.

Το ασφαλές σεξ είναι ακόμα σημαντικό

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν κάνουν διακρίσεις ανάλογα με την ηλικία. Αν είστε σεξουαλικά ενεργοί, διατρέχετε κίνδυνο για ΣΜΝ. Αυτά περιλαμβάνουν χλαμύδια, κονδυλώματα ή έρπητα των γεννητικών οργάνων, γονόρροια, ηπατίτιδα Β, σύφιλη και άλλα. Επίσης, μην ξεχνάτε τις τακτικές σας αιματολογικές εξετάσεις για HIV.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]