Ερευνητές στον Καναδά και στην Κίνα δήλωσαν ότι νέο βιοδιασπώμενο τζελ φάνηκε υποσχόμενο στο να βοηθά στην ίαση τραυματισμένου χόνδρου, που είναι ζωτικής σημασίας για την κίνηση του γονάτου και του ισχίου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας βιοδιασπώμενος εμφυτεύσιμος χόνδρος συνδυάζει την εύθραυστη ισορροπία του να είναι σταθερός και δυνατός.

Το τζελ ήταν αρκετά σκληρό για να αντιστέκεται στο να κοπεί από νυστέρι καθώς και να αντιστέκεται στη συμπίεση έχοντας συγκριθεί ευνοϊκά με τον πραγματικό αρθρικό χόνδρο. Το τζελ μπορούσε να ανακτά γρήγορα το αρχικό του σχήμα μετά τη συμπίεση όπως ο πραγματικός χόνδρος μετά το πήδημα.

Σε έρευνα σε λαγούς, το τζελ έδειξε σημάδια επιδιόρθωσης του αρθρικού χόνδρου 12 εβδομάδες μετά την εμφύτευση. Επίσης φάνηκε να αποφεύγει την απόρριψη από τον οργανισμό.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ανάπτυξη οστικού ιστού παρόμοια με τον υπάρχοντα ιστό και αναγεννημένο ιστό κοντά στον πάσχοντα χόνδρο στην ομάδα του εμφυτεύσιμου τζελ-πολύ καλύτερα αποτελέσματα έναντι της ομάδας ελέγχου.

Δήλωσαν ότι είναι ακόμα πρόωρο να δοκιμαστεί το τζελ σε ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του British Columbia δημοσιεύτηκαν στο Nature.

Πηγές:
Nature

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση