Η ζωή με λύκο μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ψυχική και συναισθηματική υγεία ενός ατόμου. Μπορεί να έχετε πρόσφατα διαγνωστεί με λύκο ή μπορεί να ζείτε με αυτόν εδώ και χρόνια. Είναι πιθανό να έχετε νιώσει συναισθήματα όπως θλίψη, φόβο, άγχος και κατάθλιψη.

Αυτά τα συναισθήματα είναι συνηθισμένα. Η κατανόηση από πού προέρχονται μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τεχνικές για την αντιμετώπισή τους. Τα συναισθήματα που σχετίζονται με τον λύκο μπορεί να έχουν πολλές αιτίες, όπως:

Εξωτερικές επιπτώσεις της νόσου ή της θεραπείας της

Ορατά προβλήματα όπως το εξάνθημα στο πρόσωπο ή αύξηση βάρους από τα κορτικοστεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του λύκου μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή σας.

Περιορισμοί εργασίας και δραστηριότητας

Ο πόνος, η κούραση και άλλα συμπτώματα μπορεί να δυσκολέψουν την καθημερινή ζωή. Κάποιες μέρες ίσως να μην μπορείτε να δουλέψετε, αλλά ίσως να μην έχετε την ενέργεια ούτε για πράγματα που σας ευχαριστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα κατάθλιψη και στην περίπτωση που επηρεαστεί η δουλειά σας, αυτό μπορεί να σημαίνει και αλλαγές στα οικονομικά σας.

Πόνος, κόπωση και άλλα σωματικά συμπτώματα

Ο χρόνιος πόνος είναι κάτι που μας φθείρει σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Μπορεί να νιώθετε θλίψη, απελπισία, ακόμα και οργή. 

Κοινωνική απομόνωση

Όταν αισθάνεστε άσχημα ή χρησιμοποιείτε όλη σας την ενέργεια για να βγάλετε τη μέρα, η κοινωνική σας ζωή ίσως δεν είναι και τόσο προτεραιότητα. Η ανασφάλεια για αλλαγές στην εμφάνισή σας μπορεί επίσης να σας κάνει να αποσυρθείτε.

Αβεβαιότητα για το μέλλον

Η ύπαρξη μιας χρόνιας, απρόβλεπτης ασθένειας μπορεί να προκαλέσει αβεβαιότητα και άγχος. Ίσως αναρωτιέστε πώς θα εξελιχθεί η ασθένεια, αν θα μπορέσετε να παραμείνετε ανεξάρτητοι ή πώς θα τα καταφέρετε σωματικά και οικονομικά.

Μερικές φορές, οι ψυχικές και συναισθηματικές επιπτώσεις του λύκου μπορεί να σχετίζονται με την ίδια τη νόσο ή με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά τα προβλήματα είναι:

Γνωστική δυσλειτουργία

Πολλοί ασθενείς με λύκο αντιμετωπίζουν μια ποικιλία σχετικών προβλημάτων, όπως προβλήματα με τη μνήμη ή δυσκολία στη συγκέντρωση. Αυτά τα προβλήματα συχνά συμπίπτουν με περιόδους εξάρσεων.

Κατάθλιψη και άγχος

Αυτά μπορεί να εμφανιστούν ως ψυχολογική αντίδραση στον λύκο ή ως παρενέργεια της θεραπείας. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως άμεσο αποτέλεσμα της διαδικασίας της νόσου. Συχνά είναι δύσκολο για τους γιατρούς να λύσουν την πραγματική αιτία.

Αλλαγές διάθεσης και αλλαγές προσωπικότητας

Tα άτομα με λύκο μπορεί να εμφανίσουν απρόβλεπτες αλλαγές στη διάθεση και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συναισθήματα θυμού και ευερεθιστότητας. Αυτά μπορεί να σχετίζονται με τη διαδικασία της νόσου ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, με τη χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου