Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διάρκειας τριών μηνών λόγω ασυνήθιστης συσσώρευσης κρουσμάτων μιας συνήθως πολύ σπάνιας νευρικής νόσου. Από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφεί 182 κρούσματα του λεγόμενου συνδρόμου Guillain-Barré στη νοτιοαμερικανική χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας το Σάββατο.

Τέσσερις από τους πάσχοντες έχουν πεθάνει. Τριάντα ένας ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι 147 έχουν πάρει εξιτήριο.

Το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) είναι μια ασθένεια των νεύρων που συχνά ξεκινά με μυρμήγκιασμα και μούδιασμα και μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Λόγω μιας υπερβολικής αυτοάνοσης αντίδρασης, τα νεύρα καταστρέφονται έτσι ώστε να μην μπορούν πλέον να μεταδίδουν ερεθίσματα. Του GBS προηγείται συνήθως μια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού συστήματος, για παράδειγμα μια λοίμωξη από βακτήρια Campylobacter.

Οι ιοί του δάγκειου πυρετού και του Ζίκα μπορεί επίσης να είναι εκλυτικοί παράγοντες. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι μεμονωμένες και οι επιδημίες είναι σπάνιες.

Στο Περού, ωστόσο, έχει ήδη καταγραφεί ένα μεγαλύτερο κύμα το 2019. Την περίοδο από τις 20 Μαΐου έως τις 27 Ιουλίου, εντοπίστηκαν 683 ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα GBS, σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάστηκε το 2020 στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases. Στη Γαλλική Πολυνησία, μια έξαρση των κρουσμάτων GBS ακολούθησε ένα κύμα λοιμώξεων από Ζίκα το 2013/14.

"Αυτή τη στιγμή έχουμε την ασθένεια υπό έλεγχο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας του Περού César Vásquez.

Είπε ότι, δεδομένου ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, κατέστη αναγκαίο να αναλάβουμε δράση. Αρχικά δεν υπήρχαν πληροφορίες για τους λόγους της αύξησης. Οι λοιμώξεις από Campylobacter jejuni θεωρήθηκαν η πιθανότερη αιτία της μεγάλης επιδημίας του 2019.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα διασφαλίσει ότι θα διατεθούν επαρκή φάρμακα στα νοσοκομεία για τη θεραπεία του συνδρόμου, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τονίζεται επίσης ότι θα εντατικοποιηθεί η επιδημιολογική επιτήρηση και θα ενισχυθούν τα εργαστήρια αναφοράς για την ανάλυση των δειγμάτων. Η σχετική διαταγή δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της χώρας, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 34 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου