Με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, οι 40χρονοι άνδρες μπορούν να ζήσουν κατά μέσο όρο 23,7 χρόνια περισσότερο από ό,τι με έναν πολύ επιβλαβή τρόπο ζωής. Για τις γυναίκες, η διαφορά είναι 22,6 χρόνια.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάλυσης μιας μακροχρόνιας μελέτης σε πρώην μέλη του αμερικανικού στρατού, η οποία παρουσιάστηκε από ερευνητική ομάδα στο διεθνές συνέδριο "Nutrition 2023" στη Βοστώνη. Μια άλλη μελέτη κατάφερε να δείξει πόσο σημαντική είναι η πληροφόρηση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου καρκίνου.

Η ομάδα γύρω από την Xuan-Mai Nguyen από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις είχε αναλύσει στοιχεία από περισσότερους από 700.000 βετεράνους των ΗΠΑ ηλικίας 40 έως 99 ετών.

Όρισε τον υγιεινό τρόπο ζωής με οκτώ συνήθειες: να είναι σωματικά δραστήριοι, να μην καπνίζουν, να αντιμετωπίζουν καλά το στρες, να τρώνε καλά, να μην πίνουν υπερβολικά αλκοόλ, να κοιμούνται καλά και τακτικά, να έχουν θετικές κοινωνικές σχέσεις και να μην εξαρτώνται από οπιοειδή παυσίπονα.

"Μας εξέπληξε πραγματικά το πόσα θα μπορούσαν να κερδηθούν με την εισαγωγή ενός, δύο, τριών ή και των οκτώ παραγόντων του τρόπου ζωής", αναφέρει η Nguyen σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.

Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, η εξάρτηση από οπιοειδή παυσίπονα και το κάπνισμα αποδείχθηκαν οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου. Οι παράγοντες αυτοί συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 30 έως 45% ο καθένας κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Η κακή διαχείριση του άγχους, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή και η κακή υγιεινή του ύπνου αύξησαν τον κίνδυνο θανάτου κατά περίπου 20% ο καθένας και η έλλειψη καλών κοινωνικών επαφών κατά 5%. Οι ειδικοί ιατροί διαπίστωσαν ότι η αλλαγή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής εξακολουθεί να αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σε μια καθορισμένη ηλικία. "Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, αλλά ακόμη και αν κάνετε μόνο μια μικρή αλλαγή στα 40, 50 ή 60 σας χρόνια, εξακολουθεί να είναι ευεργετική", επισημαίνει ο Nguyen.

Τα στοιχεία της μελέτης προέρχονται από το "Million Veteran Program", ένα εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που εξετάζει πώς τα γονίδια, ο τρόπος ζωής, οι στρατιωτικές εμπειρίες επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία του πρώην στρατιωτικού προσωπικού.

Η ανάλυση του Nguyen και των συνεργατών του εξέτασε δεδομένα από 719.147 βετεράνους που συλλέχθηκαν από το 2011 έως το 2019.

Ο τρόπος ζωής παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, οι παράγοντες κινδύνου καρκίνου περιλαμβάνουν το αλκοόλ, τη χαμηλή σωματική δραστηριότητα, την ανθυγιεινή διατροφή, την παχυσαρκία, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα ζαχαρούχα ποτά, τη χρήση καπνού και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Μελέτη της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) διαπίστωσε ότι σε δέκα βιομηχανικές χώρες υψηλού εισοδήματος, κατά μέσο όρο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δεν ακολουθούσε τις συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου. Οι χώρες που μελετήθηκαν ήταν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

"Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αν οι άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα για να μειώσουν τον προσωπικό τους κίνδυνο καρκίνου επειδή δεν γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου ή αν δεν ενεργούν παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου", λέει η Pricivel Carrera από το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη.

Ως εκ τούτου, η ίδια και η συνάδελφός της στο DKFZ, Silvia Calderazzo, ανέλυσαν τα δεδομένα της μελέτης UICC όσον αφορά το επίπεδο των γνώσεων σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο.

Διαπίστωσαν ότι εάν ο αριθμός των ατόμων που είναι καλά ενημερωμένοι για τους παράγοντες κινδύνου καρκίνου αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ο αριθμός των ατόμων που αναλαμβάνουν δράση για τη μείωση του κινδύνου τους αυξάνεται κατά μέσο όρο 0,169 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι Ιάπωνες ήταν οι λιγότερο καλά ενημερωμένοι και είχαν επίσης τις λιγότερες πιθανότητες να λάβουν μέτρα πρόληψης του καρκίνου. Αλλά και στη Γερμανία, οι ερωτηθέντες είχαν κάτω του μέσου όρου γνώσεις σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου καρκίνου. "Στη Γερμανία, περίπου το 40% όλων των περιπτώσεων καρκίνου θεωρείται ότι μπορούν να προληφθούν - μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής και της χρήσης εμβολίων", λέει η Carrera.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο