Ένας καλός εμπειρικός κανόνας προβλέπει πως επαρκής ημερήσια κατανάλωση νερού είναι τα 3,5 λίτρα νερό για τους άνδρες και τα 2,5 λίτρα για για γυναίκες.

Καλό είναι να έχουμε υπόψη πως το 20% έως 30% του νερού που χρειαζόμαστε το λαμβάνουμε από τα τρόφιμα. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες σε όσους είναι άρρωστοι και σε όσους γυμνάζονται.

Η κατανάλωση νερού χρειάζεται μέτρο, καθώς οι μεγάλες ποσότητες μπορούν να αραιώσουν το νάτριο στο αίμα, προκαλώντας υπονατριαιμία. Συνετή κατανάλωση απαιτείται και από όσους λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν την κατακράτηση υγρών. 

Πίνετε τόσο, ώστε να διατηρείτε μία νότα κίτρινου στο χρώμα των ούρων, αλλά όχι τόσο πολύ, ώστε να είναι πάντα καθαρά ή να περνάτε όλη τη μέρα στην τουαλέτα. Μιλήστε στον γιατρό σας εάν έχετε απορίες ή αβεβαιότητα.

Παρατίθενται 10 οφέλη για όσους λαμβάνουν επαρκή ποσότητα νερού.

Τακτική κένωση εντέρου

Είναι σύνηθες να έχετε μια μικρή δυσκοιλιότητα εάν δεν πίνετε αρκετό νερό. Η αδράνεια, οι αλλαγές διατροφής, οι ασθένειες, ακόμη και το άγχος μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα. Η δυσκοιλιότητα συνήθως περνά από μόνη της, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε να μετακινήσετε τα πράγματα μαζί με την άσκηση, τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και φυσικά το νερό.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν η δυσκοιλιότητα σας διαρκεί για περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες ή έχετε ζάλη, πόνο στην κοιλιά ή αίμα στα κόπρανα. Αυτά μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Οι αρθρώσεις λειτουργούν καλύτερα

Το νερό αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό του χόνδρου της άρθρωσής σας, η οποία βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών και κάνει πιο ομαλές τις κινήσεις των οστών. Το νερό μπορεί να συμβάλει στο να αποφευχθεί η ουρική αρθρίτιδα (μια επώδυνη κατάσταση των αρθρώσεων). Βοηθά, επίσης, στην αποβολή των τοξινών από το σώμα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Αυξάνεται η εφίδρωση

Αυτό είναι καλό, καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα και δροσίζει το σώμα. Πιείτε μερικά επιπλέον ποτήριαα νερό μερικές ώρες πριν βγείτε για άσκηση. Προσπαθήστε να πίνετε περίπου 10 μεγάλες γουλιές κάθε 15 λεπτά περίπου κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Θυμηθείτε, μπορεί να μην δείτε τον ιδρώτα που χάνεται αν βρίσκεστε στην πισίνα ή σε ένα κλιματιζόμενο γυμναστήριο.

Αποφεύγεται η αφυδάτωση

Χωρίς αρκετό νερό, μπορείτε να ιδρώσετε πολύ. Μπορείτε επίσης να χάσετε νάτριο και κάλιο που χρειάζεται το σώμα σας. Ισχύει ιδιαίτερα στη ζέστη. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να διψάτε, να οουρείτε λιγότερο από το συνηθισμένο και το στόμα σας να στεγνώνει. Θα μπορούσατε ακόμη και να αισθανθείτε ζάλη, ζαλάδα και σύγχυση.

Τα νεφρά σας παραμένουν πιο υγιή

Το νερό βοηθά τα νεφρά να απομακρύνουν τα απόβλητα από το αίμα. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό νερό, αυτά τα απόβλητα - μαζί με τα οξέα - μπορούν να συσσωρευτούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των νεφρών με πρωτεΐνη που ονομάζεται μυοσφαιρίνη. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να συμβάλει στο να σχηματιστούν πέτρες στα νεφρά και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Κρατάτε τον εγκέφαλό σας αιχμηρό

Μπορεί να μην θυμάστε ή να μην σκέφτεστε τόσο καθαρά ή να μη συγκεντρώνεστε τόσο εύκολα όταν δεν έχετε πιει νερό. Και δεν χρειάζεται να αφυδατωθείτε σοβαρά. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και εάν είστε λίγο πιο κάτω από το κανονικό. Πόσο λίγο; Λιγότερο από μισό λίτρο νερό σε ένα άτομο 75 κιλών.

Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις

Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να σας κουράσει. Είναι λοιπόν λογικό οι αθλητές που αντικαθιστούν τον ιδρώτα που χάνουν με νερό και ηλεκτρολύτες (μεταλλικά στοιχεία όπως νάτριο και κάλιο) να έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος, περισσότερους μύες, πιο δυνατή καρδιά, περισσότερη εγκεφαλική δύναμη και περισσότερη ενέργεια. Όλα συμβάλλουν σε καλύτερες επιδόσεις.

Απώλεια βάρους

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μόλις μισό λίτρο περισσότερο νερό την ημέρα, φαίνεται να εμφανίζουν λιγότερα λιπαρά, σάκχαρο, νάτριο και συνολικά θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι η σωστή ενυδάτωση θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Το επιπλέον νερό μπορεί να αντικαταστήσει τις κενές, ζαχαρούχες θερμίδες που πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν με τα γεύματα. Το νερό φαίνεται πως επιταχύνει τον μεταβολισμό και καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι σας, ώστε να αισθάνεστε πιο χορτάτοι.

Η καρδιά λειτουργεί καλύτερα

Η καρδιά δεν χρειάζεται να δουλεύει τόσο σκληρά όταν πίνετε αρκετό νερό. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η ήπια αφυδάτωση επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία (καθιστώντας τα λιγότερο ελαστικά), περίπου όπως το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Η λίγη κατανάλωση νερού οδηγεί στην ύπαρξη λιγότερου αίματος στο σώμα, το οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό. Χρειάζονται μόλις 15 με 20 λεπτά για να εξομαλυνθεί, με αρκετό νερό.

Λιγότερες πιθανότητες για λιποθυμία

Για έναν αιμοδότη, είναι λιγότερο πιθανό να λιποθυμήσει όταν δίνει αίμα εάν είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει όταν φροντίζετε να αναπληρώνετε το νερό που χάνετε μέσω του ιδρώτα ή των ούρων. Όταν τα επίπεδα πέφτουν λίγο, η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να πέσει και το νευρικό σύστημα δεν μπορεί να το ελέγξει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία. Προσέξτε το συγκεκριμένο όταν κάνει ζέστη και ειδικά όταν ασκείστε.

Δημ.Κ.

Πηγές:
WebMD

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου