Ο βρετανικός βιοφαρμακευτικός γίγαντας GSK (GSK.L) μήνυσε τη Pfizer (PFE.N) σε δικαστήριο των ΗΠΑ την Τετάρτη, ισχυριζόμενος ότι το εμβόλιο Abrysvo κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) της Pfizer παραβιάζει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας της GSK στο αντίπαλό της εμβόλιο RSV Arexvy.

Στην αγωγή που ασκήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ, η GSK είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer με έδρα τη Νέα Υόρκη παραβιάζει τέσσερις από τις πατέντες της που σχετίζονται με το αντιγόνο που χρησιμοποιούν τα εμβόλιά της για την καταπολέμηση της αναπνευστικής νόσου.

Η Pfizer ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι "σίγουρη για τη θέση της στην πνευματική ιδιοκτησία" και "θα υπερασπιστεί σθεναρά" το δικαίωμά της να φέρει το Abrysvo στους ασθενείς.

Και τα δύο εμβόλια εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ τον Μάιο για χρήση σε ενήλικες άνω των 60 ετών. Είναι τα πρώτα εμβόλια που εγκρίθηκαν για την πρόληψη του RSV, που προκαλεί περίπου 14.000 θανάτους σε ενήλικες 65 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, σύμφωνα με την κυβέρνηση υπολογίζει.

Η Pfizer και η GSK τρέχουν έναν σκληρό αγώνα για να αξιοποιήσουν την αγορά εμβολίων RSV, η οποία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σύμφωνα με αναλυτές. Τα εμβόλια αποτελούν μέρος των στρατηγικών και των δύο εταιρειών για την αντικατάσταση παλαιών φαρμάκων που θα αντιμετωπίσουν φθηνότερο ανταγωνισμό γενόσημων.

Εκπρόσωπος της GSK ανέφερε σε δήλωση ότι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι "το θεμέλιο της ικανότητας των εταιρειών που βασίζονται στην έρευνα να προωθήσουν την καινοτομία" και ότι η αγωγή δεν πρέπει να επηρεάσει την ικανότητα της GSK να λανσάρει το Arexvy.

Η GSK ανέφερε στην αγωγή ότι η Pfizer άρχισε να εργάζεται στο πρόγραμμα RSV ήδη από το 2013, τουλάχιστον επτά χρόνια μετά την GSK. Η αγωγή ανέφερε ότι η Pfizer γνώριζε την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία της GSK τουλάχιστον από το 2019, όταν άρχισε να αμφισβητεί την εγκυρότητα των ευρωπαϊκών εκδόσεων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κομισιόν: Πρόσκληση σε εργαστήρια που ειδικεύονται σε αναλύσεις για παθογόνα που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό
Δοκιμάζεται πειραματικό εμβόλιο mRNA για το γλοιοβλάστωμα
Πασχαλινά δώρα και ευχές για μικρούς ασθενείς στο "Παπαγεωργίου"