Τα ομαδικά σπορ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να κοινωνικοποιηθεί, αλλά και να εξερευνήσει τα ταλέντα του. Εκτός από τα προφανή οφέλη της γυμναστικής, τα οφέλη στην ψυχική του υγεία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Ενισχύουν τις κοινωνικές δεξιότητες

Τα ομαδικά αθλήματα βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν καλύτερα με τους συνομηλίκους τους. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται με την επικοινωνία και τον έλεγχο των συναισθημάτων του, το δομημένο περιβάλλον των ομαδικών αθλημάτων μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την εκμάθηση σημαντικών κοινωνικών δεξιοτήτων.

Διδάσκουν σημαντικές δεξιότητες ζωής

Η συνεργασία για έναν κοινό στόχο εξοπλίζει τα παιδιά με δεξιότητες όπως το πώς να ηγούνται και να ακολουθούν, καθώς και να διαπραγματεύονται με άλλους. Η επίλυση προβλημάτων, η συνεργατικότητα και η (από κοινού) διαχείριση της απογοήτευσης μετά από έναν χαμένο αγώνα ή μια κακή προπόνηση είναι όλα δεξιότητες που μελλοντικά θα το κάνουν έναν πιο λειτουργικό ενήλικα.

Παρέχουν δομή

Τα παιδιά χρειάζονται τόσο δομημένο όσο και μη δομημένο χρόνο για παιχνίδι, που και τα δύο συμβάλλουν διαφορετικά στην ανάπτυξή τους. Όταν ένα παιδί συμμετέχει σε ένα ομαδικό άθλημα, μαθαίνει να τηρεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και να είναι συνεπές. Η επιμονή είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να χτιστεί μέσα από τα ομαδικά σπορ.

Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση

Κάθε συμπαίκτης έχει μια συγκεκριμένη θέση και ρόλο να παίξει. Όταν όλοι έχουν ευθύνη, τα παιδιά μαθαίνουν να βασίζονται σε άλλους για τις ιδιαίτερες δυνάμεις και τις δεξιότητές τους. Αυτό βοηθά κάθε παιδί να νιώσει ως μέλος μιας ομάδας και ότι προσφέρει. Ένα ντροπαλό παιδί μάλλον θα νιώσει μεγάλη τόνωση στην αυτοπεποίθησή του όταν δει τους συμπαίκτες του να επαινούν το ταλέντο του.

Και αν το παιδί μου δεν αγαπά τα αθλήματα;

Κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές ακόμα ομαδικές δραστηριότητες και ταλέντα για να εξερευνήσει. Ζωγραφική, θέατρο, μουσική, σκάκι, εξορμήσεις για πεζοπορία ή κάμπινγκ μπορούν να είναι όλα εξαιρετικοί τρόποι να ανακαλύψει το παιδί σας νέα ενδιαφέροντα και να κάνει φίλους - ενώ ταυτόχρονα (χωρίς να το καταλαβαίνει ακριβώς) να παίρνει και μερικά μαθήματα ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας