Ερευνητές  του University of Queensland ανακάλυψαν οτι οι γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν τα οφέλη της άσκησης στην ηλικία των 20 ετών, έχοντας αργότερα καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Οι Dr. Gregore Iven Mielke και Gita Mishra ανέλυσαν στοιχεία 479 γυναικών που ανέφεραν τα επίπεδα σωματικής τους δραστηριότητας κάθε 3 χρόνια από την ηλικία των 20 έως τα μέσα της δεκαετίας των 40.

Ο Dr. Mielke θέλησε να εξετάσει αν οι γυναίκες μπορούσαν να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα όπως οι αποταμιεύσεις στην τράπεζα, για ενισχυμένη καρδιαγγειακή υγεία.

Φαίνεται πως μπορούν, δήλωσε. Γυναίκες στα 40 τους που ήταν πιο ενεργές στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής είχαν 72 παλμούς το λεπτό σε κατάσταση χαλάρωσης, κατά μέσον όρο.

Αυτό σε σύγκριση με περίπου 78 παλμούς το λεπτό για γυναίκες που ήταν το λιγότερο ενεργές από τα 20 έως τα 40

Ο Dr. Mielke δήλωσε, ότι ενώ η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή, προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι αύξηση του καρδιακού παλμού σε κατάσταση χαλάρωσης, ακόμα και κατά 1 παλμό το λεπτό συνδεόταν με αυξημένη θνησιμότητα.

Πρόσθεσε, ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η τακτική άσκηση, άσχετα από το χρόνο που γίνεται, φαίνεται να δίνει οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία σε γυναίκες πριν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η γνώση περισσότερων πληροφοριών για την πιθανή επίδραση της συσσώρευσης σωματικής δραστηριότητας είναι σημαντική, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, καθώς η κύηση και το μεγάλωμα των παιδιών επηρεάζει δραστικά τα επίπεδα άσκησης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Physical Activity and Health.

Πηγές:
Journal of Physical Activity and Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω