Λένε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Με την ίδια λογική, το βραδινό είναι το πιο μισητό, αν σκεφτούμε πόσα άτομα πιστεύουν ότι με το να το κόψουν ή να το περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό θα καταφέρουν να χάσουν κιλά. Ας δούμε τι ισχύει όμως σχετικά με το βραδινό φαγητό, όπως και τι αλλαγές θα προκύψουν στο σώμα σας αν το σταματήσετε.

Κάθε φορά που τρώτε - ή δεν τρώτε - προκαλείται μια σειρά αντιδράσεων στο σώμα σας. Ακόμη και μικρές εναλλαγές στις τακτικές ώρες των γευμάτων μπορεί να βλάψουν την ικανότητά σας να ρυθμίζετε την όρεξή σας, επειδή η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας διατροφής διαταράσσει το "εσωτερικό ρολόι" του σώματος, τον 24ωρο κύκλο που διέπει πολλές σωματικές λειτουργίες (και όχι μόνο τη νύστα και τον ύπνο).

Αρχικά, όμως, ποια είναι η ιδανική ώρα για βραδινό;

Αποτελεί ζήτημα διαφωνίας για πολλούς ανθρώπους, αλλά σε γενικές γραμμές πιστεύεται ότι καλό θα ήταν να αποφύγετε το φαγητό δύο ώρες πριν τον ύπνο. Αυτή η συμβουλή φαίνεται να υποστηρίζεται και από την έρευνα. Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα και μειωμένη λεπτίνη, μια ορμόνη που σηματοδοτεί τον κορεσμό και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2022 στο περιοδικό Cell Metabolism. Αν έχετε φάει σχετικά αργά μεσημεριανό ή απογευματινό σνακ και δεν νιώθετε να πεινάτε, θα ήταν καλύτερο να κρατήσετε το σώμα σας σε πρόγραμμα και να φάτε ένα ελαφρύ βραδινό χωρίς πολλές θερμίδες - αλλά όχι πρόχειρο και ανθυγιεινό.

Τι μπορεί να συμβεί από την παράλειψη του βραδινού;

Βραχυπρόθεσμα, η παράλειψη του δείπνου μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη ενέργειας. Μπορεί να κάνει το σώμα σας να αισθάνεται περισσότερο στρες, όπως και να δυσκολέψει τον ύπνο. Τέλος, αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Μακροπρόθεσμα, η τακτική παράλειψη γευμάτων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος την ημέρα συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και η παράλειψη μεσημεριανού γεύματος ή δείπνου αύξησε συγκεκριμένα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2023 στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Τα αποτελέσματα επίσης γίνονται φανερά και στην ψυχική μας υγεία. Οι ηλικιωμένοι που παρέλειπαν γεύματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και αϋπνίας σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο περιοδικό Innovation in Aging. Αλλά αυτό δεν είναι ζήτημα ηλικίας: Οποιαδήποτε αλλαγή στη ρουτίνα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα ενέργειας και τον ύπνο σας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκτείνει την "δράση" της και στη διάθεσή σας.

Είναι αλήθεια, όμως, ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;

Θα μπορούσε να βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο που βοηθά μια ακραία περιοριστική δίαιτα ή μια νηστεία: Θα δείτε το νούμερο της ζυγαριάς να πέφτει γρήγορα και μάλλον προσωρινά. Το να παραλείπετε γεύματα δεν είναι καλή στρατηγική για να χάσετε βάρος, καθώς το σώμα σας αναπόφευκτα θα αρχίσει να αναζητά την ενέργεια που χάνει από τα γεύματα αυτά - που κάθε γεύμα έχει περίπου 250-350 θερμίδες θεωρητικά. Κάποια στιγμή είναι πιο πιθανό να ενδώσετε στον πειρασμό, και η στέρηση κάνει πιο επιτακτική την επιθυμία για φαγητό. (Επειδή η στέρηση έχει πάντα το ανάποδο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, σε ό,τι πλαίσιο κι αν την εφαρμόσουμε.)

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι περιοριστικές δίαιτες και το να παραλείπουμε γεύματα είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν άσχημους συσχετισμούς στο μυαλό μας με το φαγητό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται πολύ ο κίνδυνος μιας διατροφικής διαταραχής. Μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων στο πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα και στη συνέχεια η πρόσληψη λιγότερων στο δείπνο. Τα άτομα που ακολουθούσαν αυτή την πρακτική στις μελέτες κατάφεραν να χάσουν βάρος πιο σταθερά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές