Ενας γύρος γκολφ, νορβηγικό περπάτημα 6 χιλιομέτρων ή κανονικό περπάτημα 6 χιλιομέτρων μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσουν σημαντικά την άμεση νοητική λειτουργία σε ηλικιωμένους.

Τα παραπάνω έδειξε πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Sport & Exercise Medicine.

Ερευνητές του University of Eastern Finland, University of Edinburgh και ETH Zürich, εξέτασαν την άμεση επίδραση των 3 παραπάνω αεροβικών ασκήσεων στην αντίληψη και σε σχετικές βιολογικές αποκρίσεις σε υγιείς ηλικιωμένους.

Η έρευνα έγινε σε 25 ανθρώπους 65 ετών και άνω, που έπαιζαν γκολφ και συμμετείχαν σε 3 έντονα αερόβια είδη άσκησης. Γύρος γκολφ με 18 τρύπες, 6 χιλιόμετρα νορβηγικού περπατήματος ή 6 χιλιόμετρα κανονικού περπατήματος.

Η κάθε άσκηση έγινε σε πραγματικό περιβάλλον, διατηρώντας τον συνήθη ρυθμό, αντίστοιχο σε έντονο περπάτημα.

Αξιολογήθηκε η νοητική λειτουργία και δόθηκαν δείγματα αίματος. Μετρήθηκαν οι ουσίες BDNF και CTSB που έχει υποδειχτεί ότι αντικατοπτρίζουν τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν επίσης συσκευές παρακολούθησης φόρμας, που κατέγραφαν την απόσταση, τη διάρκεια, το ρυθμό, την ενέργεια που ξόδευαν οι αθλούμενοι και τα βήματα. Παρακολουθήθηκε επίσης ο καρδιακός παλμός τους.

Η έρευνα έδειξε ότι μια φορά άσκησης με ένα από τα παραπάνω είδη βελτίωσε τις νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους, όπως μετρήθηκαν από το τεστ TMT- αν και δεν καταγράφηκαν σημαντικές επιδράσεις στα επίπεδα των BDNF και CTSB.

Επίσης, το νορβηγικό περπάτημα και το κανονικό συνδέονταν με ενισχυμένες εκτελεστικές λειτουργίες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την αξία αερόβιας, κατάλληλης για την ηλικία, όπως τα παραπάνω 3 είδη άσκησης όσον αφορά τη διατήρηση και την ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους.

 

Πηγές:
BMJ Open Sport & Exercise Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]