Νέα έρευνα  έδειξε ότι περίπου 22 λεπτά την ημέρα μέτριας έως έντονης άσκησης ενδεχομένως αποτελεί αντίδοτο στις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής.

Επιπλέον, καθώς αυξάνεται το επίπεδο άσκησης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο μειώνεται.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η τρέχουσα σύσταση για 150 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα είναι αρκετή για να ισοφαρίσει τη βλαβερή επίδραση του παρατεταμένου καθισιού, δήλωσε ο  Edvard Sagelv, του The Arctic University of Norway.

Τέτοιες δραστηριότητες είναι αυτές που κάνουν πιο βαριά την αναπνοή, όπως το έντονο περπάτημα, η ανάβαση λόφου ή η κηπουρική.

Ενώ τα 150 λεπτά μπορεί να μοιάζουν πολλά, ο Sagelv τα διασπά σε διαχειρίσιμους όρους.

Όπως σημειώνει, σκεφτείτε: Μόνο 20 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά- δηλαδή περπάτημα 10 λεπτών 2 φορές την ημέρα.

Ερευνητές εστίασαν σε πληροφορίες 12.000 ανθρώπων 50 ετών και άνω από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές εντοπισμού στο ισχίο για 10 ώρες την ημέρα, τουλάχιστον 4 ημέρες. Παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Στην ανάλυση, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως παθήσεις, που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Περίπου οι μισοί περνούσαν 10,5 τουλάχιστον ώρες καθήμενοι καθημερνά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε 5 χρόνια, 805 άνθρωποι ποσοστό 17%, πέθαναν. Από αυτούς που πέθαναν, 357,  6%, είχαν περάσει λιγότερες από 10 ½ ώρες την ημέρα καθισμένοι, ενώ 448 κάθονταν τουλάχιστον 10 ½ ώρες κατά μέσον ορο.

Το να κάθεται κάποιος περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα συνδεόταν με 38% αυξημένο κίνδυνο θανάτου έναντι 8 ωρών αλλά μόνο σε όσους περπατούσαν λιγότερο από 22 λεπτά την ημέρα (μέτρια έως έντονη ένταση).

Ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε με την αυξημένη ποσότητα φυσικής δραστηριότητας.

Επιπλέον 10 λεπτά άσκησης την ημέρα μεταφράζονταν σε 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε όσους περνούσαν λιγότερες από 10,5 ώρες καθισμένοι και 35% χαμηλότερο σε όσους περνούσαν περισσότερες από 10,5.

Χαμηλότερης έντασης δραστηριότητα είχε διαφορά στους συμμετέχοντες που περνούσαν τουλάχιστον 12 ώρες καθισμένοι ημερησίως.

Πηγές:
British Journal of Sports Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω