ΕΡΩΤΗΣΗ

- προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: «Να σταματήσουν οι μετακινήσεις ιατρών από τα νοσοκομεία Ιωαννίνων και Αγρινίου»

Με πρόσφατη απόφαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ιατρικό προσωπικό από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το «Χατζηκώστα» μετακινούνται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου ώστε «να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και η εύρυθμη λειτουργία του». Με τον ίδιο τρόπο και με εντέλλεσθε είχαμε πρόσφατα και μετακινήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο Αγρινίου προς άλλα νοσοκομεία.

Ωστόσο, ο διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΙ επισημαίνει πως η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού -η κύρια ΜΕΘ στη βορειοδυτική Ελλάδα- έχει 3 κενές οργανικές θέσεις ιατρών (σε σύνολο 15) και 7 κενές θέσεις ειδικευόμενων (σε σύνολο 9), με αποτέλεσμα να καλύπτεται οριακά το πρόγραμμα εφημεριών. Παράλληλα επισημαίνει ότι η μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από τα Ιωάννινα στο Αγρίνιο συνιστά εμβαλωματική και πρόσκαιρη λύση, η οποία πρόκειται να επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ.

Επίσης, πρόσφατα είχαμε την παραίτηση της διευθύντριας της ΜΕΘ Αγρινίου λόγω έλλειψης προσωπικού. Αν και το Υπουργείο γνώριζε εδώ και καιρό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΜΕΘ του Αγρινίου, δεν προχώρησε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αποτέλεσμα να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του ενός νοσοκομείου με μετακινήσεις γιατρών από το άλλο.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.    Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά και μόνιμα το μείζον πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων;

2.    Προτίθεται να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς, στα νοσοκομεία Ιωαννίνων και Αγρινίου ούτως ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις ιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τζούφη Μερόπη

Ζαμπάρας Μίλτος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου