Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να υπολογίσουμε πόσο κατάλληλο είναι το βάρος μας για εμάς, που χρησιμοποιούν διάφορους παράγοντες όπως το ύψος, η ηλικία και το βιολογικό φύλο. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι από τις πιο δημοφιλείς, αλλά και από τις πιο αμφιλεγόμενες. Τι άλλες επιλογές έχουμε, όμως; Και, εν τέλει, πόσο αποτελεσματικές είναι;

Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται βάσει του ύψους και των κιλών μας, και προσφέρει ένα νούμερο που ανήκει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες: Λιποβαρές, φυσιολογικό, υπέρβαρο, παχύσαρκο. Είναι ένα εργαλείο που δεν υπολογίζει σημαντικούς παράγοντες όπως η ηλικία, αλλά και κάθε πιθανή διαφοροποίηση: Για παράδειγμα, πολλοί επαγγελματίες αθλητές μπαίνουν στην κατηγορία του υπέρβαρου. Ο ΔΜΣ δεν δίνει, εν τέλει, πολλές πληροφορίες για την υγεία του ατόμου και επίσης δεν έχει το πιο ευχάριστο ιστορικό όσον αφορά τη χρήση του σε χοντροφοβική ρητορική.

Περιφέρεια μέσης

Η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης είναι σημαντική, όχι με άμεσο τρόπο για να καθορίσουμε αν το βάρος μας είναι φυσιολογικό, αλλά επειδή η περιφέρεια μπορεί να είναι ενδεικτική πολλών προβλημάτων υγείας. Το περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς έχει συσχετιστεί με κάθε είδους παθήσεις, όπως υπέρταση και διαβήτη. Για τους ενήλικες άνδρες, η περιφέρεια κάτω από 94 εκ. θεωρείται "χαμηλού κινδύνου", ενώ για τις γυναίκες είναι 80 εκ. Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είναι πολύ αληθινός κίνδυνος για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Αναλογία μέσης-ύψους

Η αναλογία μέσης προς το ύψος μας (WtHR) είναι ένα ακόμη εργαλείο για την αξιολόγηση του μεγέθους του σώματος. Συγκρίνει την περίμετρο της μέσης ενός ατόμου με το ύψος του. Σύμφωνα με έρευνα του 2015, το υψηλότερο WtHR έχει συσχετίσεις με αυξημένη χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση. Συνεπώς μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο όταν θέλουμε να καθορίσουμε σχετικά προβλήματα.

Ποσοστό σωματικού λίπους

Το ποσοστό σωματικού λίπους είναι το βάρος του λίπους ενός ατόμου διαιρούμενο με το συνολικό του βάρος. Αυτό περιλαμβάνει λίπος που βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος. Το ποσοστό σωματικού λίπους - με μία λιπομέτρηση από ειδικό - μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε κάποια πράγματα για την φυσική μας κατάσταση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σωματικό λίπος είναι απαραίτητο.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου