Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok έχουν συμβάλει στη διάδοση αμφίβολων τάσεων για την υγεία και αρκετής παραπληροφόρησης. Μεταξύ αυτών είναι η ιδέα ότι το να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να μας κάνει κακό. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αλλά ας δούμε δύο κοινούς μύθους που μπορεί να σχετίζονται με αυτή την πεποίθηση.

Μύθος 1: Ο καφές προκαλεί παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν μια βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου δεν κλείνει σωστά. Όταν συμβεί αυτό, τα περιεχόμενα του στομάχου σας - συμπεριλαμβανομένων των τροφών, των ποτών και του οξέος του στομάχου - ρέουν πίσω στον οισοφάγο σας. Το αίσθημα είναι γνωστό ως καούρα. Η έρευνα για το κατά πόσο ο καφές το επηρεάζει αυτό δεν είναι οριστική. Αν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε καούρα μετά την κατανάλωση καφέ, δοκιμάστε να βάλετε λίγο γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Μύθος 2: Ο καφές προκαλεί έλκη

Τα έλκη είναι πληγές που σχηματίζονται στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο. Προκαλούν στομαχικό πόνο, φούσκωμα και καούρα. Ενώ μπορεί να έχετε ακούσει ότι το άγχος και η διατροφή προκαλούν έλκος, η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Η κύρια αιτία των ελκών είναι οι λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori), βακτήρια που τρώνε την προστατευτική επένδυση του στομάχου σας και επιτρέπουν στο οξύ του στομάχου να βλάψει τον ιστό. Η άλλη κύρια αιτία ελκών είναι η υπερβολική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη.

Υπάρχουν παρενέργειες στην κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι;

Το σώμα σας απορροφά τον καφέ (και, επομένως, την καφεΐνη) πιο γρήγορα όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην κοιλιά σας. Αυτή η γρήγορη απορρόφηση μπορεί να εντείνει τα αποτελέσματα της καφεΐνης, συνεπώς αν η καφεΐνη είναι εύκολο να σας δημιουργήσει ένταση και άγχος, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τον καφέ με άδειο στομάχι. Αυτό όμως δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία σας.

Τέλος, αν ο καφές έχει την αρκετά συνηθισμένη επίδραση πάνω σας (αυτή με την άμεση επιθυμία για τουαλέτα), αυτό συμβαίνει επίσης λόγω της καφεΐνης και δεν είναι ανησυχητικό. Μπορεί ίσως να χρειαστεί λίγο καλύτερο προγραμματισμό σε κάποιες μέρες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του συλλογισμού "καφές με άδειο στομάχι", όμως, είναι ότι ιδανικά το πρωινό μας δεν πρέπει να είναι ένας καφές. Το να φάτε κάτι μαζί με τον καφέ σας θα περιορίσει οποιαδήποτε αρνητική παρενέργεια της καφεΐνης, καθώς η απορρόφησή της γίνεται πιο αργά, άρα και η επίδρασή της είναι πιο σταδιακή - και πιθανώς παραγωγική.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές του Πάσχα
Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να αποσύρει τη διάταξη για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ
Πόνος στο χέρι: Μήπως φταίει ο ζωηρός σκύλος σας;