Με βραδύ ρυθμό προχωρεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί 1.500.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 1.350.000 στα φαρμακεία.

Από τι 2 έως τις 13 Νοεμβρίου, έγιναν χωρίς ιατρική συνταγή 423.000 εμβολιασμοί στα φαρμακεία, ενώ με συνταγή έχουν γίνει 307.000 εμβολιασμοί. Τον Οκτώβριο, οι εμβολιασμοί ανήλθαν σε 620.000.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, παρουσιάζοντας την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με κεντρικό μήνυμα "Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές" και με θέμα "Η Προαγωγή του Αντιγριπικού Εμβολιασμού - Ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού".

Ο κ. Βαλτάς ανέφερε: "Για εμάς τους φαρμακοποιούς η πρόληψη αποτελεί κεντρικό ζήτημα κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας. Ο καλύτερος τρόπος να διαφυλαχτεί η υγεία των συμπολιτών μας είναι μέσω της πρόληψης και σε αυτή την κατεύθυνση – όπως και όλα τα χρόνια – οι φαρμακοποιοί θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες προκειμένου να συνδράμουμε.

Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η τεράστια εμπιστοσύνη του Έλληνα Πολίτη στο Ελληνικό φαρμακείο και στον Έλληνα Φαρμακοποιό. Ο χώρος του φαρμακείου μετεξελίσσεται σε χώρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης. Στον τομέα της πρόληψης υπάρχουν προτάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία να συνεργαστούμε σε προγράμματα που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας.

Τέλος, ήθελα να προσθέσω ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που χρόνια τώρα λέμε και φάνηκε και εν μέσω πανδημίας, ότι τα φαρμακεία στη χώρα μας αποτελούν το φυσικό χώρο του εμβολιασμού ενηλίκων και αναγνωρίζονται ως τέτοια από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και εφέτος θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε, για μία ακόμη χρονιά, υψηλότατα επίπεδα εμβολιασμού. Καλούμε και φέτος τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν προκειμένου να προστατευτούν από τη γρίπη".

Ο δρ Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας, επισήμανε ότι:

"Τα κοινοτικά φαρμακεία αποτελούν προσβάσιμες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ οι φαρμακοποιοί είναι για πολλούς πολίτες οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους συμβουλεύονται. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και η επαγγελματική εμπειρία των φαρμακοποιών επιτρέπουν, και πολλές φορές επιβάλλουν, τη συμμετοχή τους σε πολλές δράσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στην πλειοψηφία των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, οι φαρμακοποιοί πέραν της χορήγησης φαρμάκων παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν στην διαχείριση ασθενειών, στη συμμόρφωση στη φαρμακοθεραπεία, παίζουν ενεργό και σημαντικό ρόλο σε δράσεις διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους και συμμετέχουν σε καμπάνιες εμβολιασμού. 

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών μετά από λοίμωξη από τον ιό. Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων. Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (πχ νεοσύλλεκτοι). Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε.  έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση. Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3 με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Πρόσφατα δόθηκε στη χώρα μας στους φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες".

Τέλος, ο δρ Κωνσταντίνος Δεμέτζος, καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας κ Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας, πρόσθεσε ότι:

"Τα εμβόλια είναι σπουδαία προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες και συμβάλουν στην δημόσια υγεία. Τα εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης θα πρέπει να τα εμπιστευόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε, με βάση τις οδηγίες που κάθε χρόνο επικαιροποιούνται, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Όλα τα εμβόλια εναντίον των στελεχών της εποχικής γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που γνωρίζει εκ των σπουδών του σε βάθος την τεχνολογία τόσο των φαρμάκων όσο και των εμβολίων και ο ρόλος του είναι σημαντικός στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού".

Η νέα διαδικασία για τον απευθείας αντιγριπικό εμβολιασμό ενηλίκων στο φαρμακείο μέσω της ταυτοποίησης με τον αριθμό ΑΜΚΑ, προσφέρει την ευχερή δυνατότητα για την προστασία έναντι της γρίπης σε όποιον πολίτη το επιθυμεί κατά τρόπο απρόσκοπτο και ασφαλή, όποτε αυτός το θελήσει, δωρεάν.

Αυτό αποδεικνύει και ο μεγάλος ρυθμός αύξησης στις διενέργειες του αντιγριπικού εμβολιασμού οι οποίες καταγράφονται στο εμβολιαστικό μητρώο, από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο ΠΦΣ θεωρεί την εξέλιξη αυτή πολύ σημαντική για τη Δημόσια υγεία στη Χώρα μας, που δείχνει να παρακολουθεί και να εναρμονίζεται με τις πολιτικές υγείας, που ακολουθούνται και εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την αξιοποίηση των φαρμακείων και τον αναβαθμισμένο ρόλο του φαρμακοποιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο